Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta je obećala Ana Brnabić u ekspozeu, a šta je ispunjeno? - | K-013 Portal

Šta je obećala Ana Brnabić u ekspozeu, a šta je ispunjeno?

ana brnabic, ekspoze

Od poslednjeg, drugog ekspozea premijerke Ana Brnabić prošlo je godinu i po dana i za to vreme mnoga obećanja još uvek nisu ispunjena.

Među prioritetima tada formirane vlade bili su i borba protiv epidemije kovida, ali i nastavak izgradnje infrastrukture, ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu, turizam i digitalizaciju, piše Danas.

Brnabić je tada za 2021. najavila početak izgradnje metroa u Beogradu, fruškogorskog koridora i završetak brze pruge.

Pruga do Novog Sada je zaživela prošlog meseca, fruškogorski koridor se gradi, zvanični radovi počeli su maja prošle godine. Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao završetak do marta 2024. iako su prve najave za završetak bile još za kraj 2016. godine.

Metro je počeo da se gradi. U novembru prošle godine počeli su radovi na Makiškom polju kuda bi trebalo da prolazi prva od četiri linije metroa. Uprkos gomili turbulencijea i zamerki koje su stizale od stručjaka da linije metroa nisu urađene kako treba, te da ne stiže do onih kojima je najpotrebniji, piše Danas.

Premijerka je oktobra 2020. najavila i završetak Turskog toka, što je ispunjeno, ali i proširenje kapaciteta skladišta u Banatskom Dvoru, što još uvek nije urađeno.

U ekonomskom smislu, među prioritetima bilo je i ujednačavanje plata u javnom sektoru, reforma javnih preduzeća, rad na socijalnim kartama, ali i proširenje reforme sezonskog zapošljavanja.

Socijalna karta bila je i deo njenog prvog ekspozea, ali nije zaživela, baš kao ni platni razredi.

Na spisku neispunjenih obećanja je i sređivanje javnih preduzeća. To još niko nije uradio, a Brnabić je u oba ekspozea to imala u planu.

Kako piše Danas, ono što se krajem prošle godine desilo EPS-u kad je došlo do havarije u TENT-u zbog čega je smenjen samo direktor Milorad Grčić, a država bila primorana da uvozi struju po visokim cenama zbog nemara - samo je jedan, krupan primer toga kako je država uspela da se izbori sa reformama u javnim preduzećima.
Ekspoze iz 2020. nije prošao bez obećanja da će vlada raditi na očuvanju vodnih resursa zemlje, kao i zaštite životne sredine.

Aprila 2022. godine, pred formiranje nove vlade koju će, po svemu sudeći, okupiti ponovo SNS, dosta je stvari koje se ne uklapaju u "zelenu sliku" Srbije o kojoj se pričalo u ekspozeima. Zrenjanin u česmama 18. godinu zaredom nema pijaću vodu, Institut Jaroslav Černi, najveći i najbolji vodoprivredni institut u zemlji šire, država je prodala privatnoj firmi, Milenijum Timu, blisko povezanom sa mnogim državnim poslovima.

Pre samo godinu i po dana, među premijerkinim obećanjima našla se i realizacija projekta Jadar, koji je, za sada, stopiran nakon protesta građana.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.