Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sudija Lukić: Vučić nema pravo da presudjuje, to nanosi štetu postupku - | K-013 Portal

Sudija Lukić: Vučić nema pravo da presudjuje, to nanosi štetu postupku

sudija lukic, vucic, aleksandar vucic

Sudija Apelacionog suda Milimir Lukić izjavio je da predsednik Republike nema ustavnih nadležnosti da sudi i presudjuje, i da su takve izjave neprihvatljive i nanose štetu krivičnom postupku.

"Svoju političku moć može, ipak, valjano da iskoristi, tražeći od nadležnih, pre svega Vlade Srbije, da poboljša resurse, materijalne i ljudske, da u ime gradjana permanentno traži rezultate i odgovornost sudske vlasti, ako tih rezultata nema, a ako ih ima da pohvali i afirmiše rad suda", istakao je Lukić u intervjuu za novi broj nedeljnika NiN.

Lukić koji je doneo presudu u postupku protiv zemunskog klana, rekao je da "nije doživeo da bilo koja politička struktura na vlasti, pa ni aktuelna, javno pohvali i oda priznanje, recimo tužiocu ili sudiji za ostvareni rezultat".

On je naveo da "nije sud sveta krava da je lišen mogućnosti kritike".

Medjutim, kako je objasnio, "neprihvatiljivo je, a i zakonom zabranjeno, da se javno presudjuje, da se napada ličnost sudije ili njegove porodice, da se istupanjem političara pretenduje na sam tok i ishod sudjenja".

Na pitanje o organizovanom kriminalu, Lukić je istakao da ga nema ukoliko nije povezan sa državnim strukturama i zato je "najopasniji po bezbednost države i gradjana".

"Ne treba nam bolji primer, od samih činjenica utvrdjenih u postupku za ubistvo premijera i za zemunski klan. Zbog toga, postojanje političke volje jeste preduslov, ali to nije dovoljno. Uz to, trebalo bi dati odrešene ruke organima policije i tužilaštva", rekao je Lukić.

Nedeljnik NiN podseća da je Lukić sudio ubicama Zorana Djindjića, članovima zemunskog klana i Darku Šariću, a sudi i u važnim predmetima koji još nisu okončani Miroslavu Miškoviću, za ubistvo Slavka Ćuruvije.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.