Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tadić: Nije nerealna opasnost od takozvanog srpskog sveta, produkt Vučićevih ličnih ambicija - | K-013 Portal

Tadić: Nije nerealna opasnost od takozvanog srpskog sveta, produkt Vučićevih ličnih ambicija

boris tadic, sds

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je "srpski svet" opasan konstrukt režima Aleksandra Vučića koji najmanje ima veze sa očuvanjem legitimnih interesa srpskog naroda.

Tadić je u intervjuu za podgoričke Vijesti objasnio je i da je taj model zamišljen da bi Vučić bio proglašen predsednikom svih Srba.

On je rekao da nije potpuno nerealna opasnost od tzv. srpskog sveta, ali da je tačnije reći da je malo verovatna, i da to vidi "više kao produkt megalomanskih ličnih ambicija, nego nekog realističnog političkog plana".

"Deo te ideje je i ideja o formiranju tzv. srpskog bloka, koji bi predstavljao nadstranačku organizaciju svih 'patriotskih' stranaka u Srbiji. Nije isključeno da o svojoj ostavci na mestu predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Vučić govori upravo sa idejom da postane predsednik tog bloka", rekao je Tadić.
Kako je dodao, Vučić se apsolutno meša u unutrašnje stvari Crne Gore, i to ništa manje nego što se crnogorski predsednik Milo Đukanović mešao tokom njegovog mandata u unutrašnje stvari u Srbiji.
 
On je kazao da stvaranje slike da iz Srbije dolazi svako zlo i opasnost pomaže Đukanoviću da u takvoj atmosferi može da pobeđuje na izborima, "mobilišući sve antisrpske političke krugove koje je prethodno upravo takvim manipulacijama i kreirao".
 
"Kao i sve vreme od 2012. godine, i trenutni odnosi Srbije i Crne Gore su u potpunosti zavisni od ličnih odnosa dvojice autokrata na vlasti u obema državama - Vučića i Đukanovića. Pošto je sada nivo nepoverenja i njihovih loših međusobnih odnosa na vrhuncu, takvi su i odnosi Srbije i Crne Gore", rekao je on.
 
Dodao je da će biti potrebno vreme da se međunacionalni odnosi u Crnoj Gori stabilizuju i da se smanje tenzije koje su direktna posledica Đukanovićeve vladavine, jer je u suštini, Đukanović taj koji "diriguje" bilateralnim odnosima Srbije i Crne Gore, a u njegovom političkom delovanju, pored opstanka na vlasti, ključan je aspekt finansijske koristi.
 
"Kada god je u Srbiji imao partnera za opstanak na vlasti i ostvarivanje nove finansijske koristi, za Đukanovića su odnosi sa Srbijom išli uzlaznom linijom. Kada god to nije bilo tako, on je i bilateralne odnose sa Srbijom tretirao ne samo kao problem za Crnu Goru već i za čitav region, optužujući Srbiju da se meša u unutrašnje stvari susednih zemalja i za destabilizaciju Balkana", objasnio je Tadić.
Rekao je da je uvek smatrao da je Đukanovićeva politika nametanja "crnogorstva" i poništavanja srpskog identiteta iz crnogorske istorije apsolutno neodrživa, te da jednako smatra da bi danas politika nametanja srpstva i negiranja crnogorskog identiteta takođe bila neodrživa, po istim kriterijumima.
 
"Politička situacija u Crnoj Gori se ne može nikada stabilizovati dok se ne uspostavi balans između ta dva identiteta. Do tada na stvaranju veštačkog raskola profitiraće samo političari koji zagovaraju jednu ili drugu stranu, manipulišući nacionalnim osećanjima građana, dok će cenu za to plaćati svi građani u Crnoj Gori", rekao je Tadić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.