Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Transparentnost Srbija: Svi naši amandmani na pravosudne zakone su odbijeni, iz nepoznatih razloga - | K-013 Portal

Transparentnost Srbija: Svi naši amandmani na pravosudne zakone su odbijeni, iz nepoznatih razloga

transparentnost srbija, pravosudni zakoni, srbija

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je danas da su svi njeni amandmani na set pravosudnih zakona, koje su u Skupštini Srbije podnele opozicione stranke, odbijeni od Vlade kao ovlašćenog pregovarača, a većinom glasova i na skupštinskom Odboru za pravosuđe.

Transparentnost Srbija navodi da, iako Poslovnik Narodne skupštine duže od 12 godina predviđa da amandmani budu javno dostupni u skladu sa tehničkim mogućnostima, to i dalje nije slučaj, „već su ove informacije vidljive samo narodnim poslanicima“, tako da razlozi za odbijanje svih predloženih amandmana „nisu poznati“.

U saopštenju, Transparentnost Srbija navodi da je dostavila svim poslaničkim grupama u Skupštini predloge konkretnih amandmana „koji imaju za cilj da unaprede predloge zakona o sudijama, javnim tužilaštvima, Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva“.

„Ukupno smo dali 11 predloga za Zakon o sudijama, osam za Zakon o javnom tužilaštvu i po 13 za oba zakona o pravosudnim savetima. Veliki broj ovih amandmana je ušao u skupštinsku proceduru jer ih je predložilo 28 narodnih poslanika iz četiri poslanička kluba (Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd, Srpski pokret Dveri – Patriotski blok, Demokratska stranka i Ujedinjeni – SSP-PSG-Preokret-Sloga). Na žalost, svi ovi amandmani su odbijeni“, navodi se u saopštnju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.