Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Veran Matić: Ćuruviju ubila država, nalogodovac iz vrha vlasti, novinari i danas ugroženi - | K-013 Portal

Veran Matić: Ćuruviju ubila država, nalogodovac iz vrha vlasti, novinari i danas ugroženi

veran matic, slavko curuvija, politicko ubistvo

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da je „jasno da je država“ ubila Slavka Ćuruviju i da je to nedvosmislen dokazano suđenjem koje je juče prvostepeno završeno kažnjavanjem pripadnika Službe Državne bezbednosti (SDB).

„Istoga dana kada je ubijen bilo je jasno da iza toga stoji država jer je mesecima pre toga uništavala njegove novine. Ćuruvija je bio njena meta. Kada se desilo ubistvo moglo se lako rekonstruisati da iza stoji rukopis SDB, odnosno države“, rekao je danas Matić za TV Prva.

Matić je istakao da je protokom vremena uništen niz dokaza da bi se došlo nepobitno do onog ko je pucao.

„Kad je reč o nalogodavcima, jasno je da je iz vrha vlasti, jasno je da je tada vrh vlasti bio Slobodan Milošević i Mira Marković. To je nešto što je evidentno. Bilo je tokom istrage pravaca koji su o tome vodili ali sada je to nemoguće, u ovom trenutku, dokazati, oni su u međuvremenu umrli“, naveo je Matić.

Prema njegovim rečima, odbrana će se žaliti na presudu, a verovatno i tužilac i to na visinu kazne jer je u završnoj reči tražio da budu maksimalne, od po 40 godina zatvora, a izrečene su niže.

Kako je rekao, to znači da bi Apelacioni sud trebalo da donese konačnu, pravosnažnu presudu.

On je rekao da je ubistvom Ćuruvije poslata poruka političkim protivnicima i novinarima kako će i oni proći ako nastave da sa borbom za nezavisno novinarstvo i za demokratske slobode“.

Kako je istakao, nada se će je ovaj postupak „ohrabriti“ Tužilaštvo za organizovani kriminal da preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića jer je reč o organizovanom kriminalu.

„Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova je došla do dokaza vezanih za identitet ubica“, rekao je Matić, navodeći da se radi o dokazima vezanim za motiv i nalogodavce.

On je rekao da su novinari u Srbiji ugroženi i često kao „glineni golubovi“.

„Država mora sve da uraditi da razreši napade na novinare i da spreči da do njih dolazi. To je naročito važno u narednom periodu kada imamo ovako konfliktne situacija na različitim demonstracijama“, rekao je Matić.

On je istakao da često vidi mlade novinare kako uleću u takve situacije bez dovoljno opreza, i zamolio redakcije da obrate pažnju i da ih edukuju kako da se sačuvaju.

Specijalni sud osudio je juče, u ponovljenom postupku, na po 30 godina zatvora nekadašnjeg načelnika SDB Radomira Markovića i nekadašnjeg načelnika beogradskog centra SDB Milana Radonjića.

Na po 20 godina zatvora osuđeni su nekadašni pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.