Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vlada Srbije usvojila predlog promene dela Ustava o pravosudju - | K-013 Portal
promena ustava, vlada republike srbije

Vlada Srbije usvojila predlog promene dela Ustava o pravosudjuVlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog za promenu Ustava Srbije u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, kao i drugih s tim povezanih delova najvišeg opšteg pravnog akta.

Vlada je saopštila da su time ona i Ministarstvo pravde "potvrdili čvrstu opredeljenost u sprovodjenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23" pristupnih pregovora Srbije s EU.

"Predlog se odnosi na promene odredbe Člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142-165). Shodno tome, menjaju se i odredbe Člana 99. Nadležnost Narodne skupštine, Člana 105. Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i Člana 172. Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda", navela je Vlada.

Vlada je istakla da je promena tih delova Ustava neophodna za "dalje osnaživanje vladavine prava i dalje uskladjivanje s evropskim pravnim tekovinama i standardima".

(Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.