Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vulić iz MUP-a: Za nekoliko dana 200 pritužbi zbog poziva za glasanje za fantomske birače - | K-013 Portal

Vulić iz MUP-a: Za nekoliko dana 200 pritužbi zbog poziva za glasanje za fantomske birače

glasanje, fantomski glasaci

Načelnica odeljenja za upravne poslove MUP Valentina Vulić izjavila je za RTS da im je stiglo oko 200 pritužbi građana zbog poziva za glasanje za nepoznate osobe.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin naložio je upravnoj liniji rada u sedištu ministarstva i u područnim policijskim upravama i stanicama da odmah postupe na svako obraćanje građana pritužbom, odnosno prilaganjem obaveštenje o biračkom mestu i tvrdnjom da je u poštanskom sandučetu zatečeno obaveštenje za lica koja ne žive na toj adresi, objasnila je Vulić.

Dodaje da postupaju odmah, te da MUP, odnosno organizacione jedinice na terenu proveravaju elektronske evidencije Ministarstva, te da prvo utvrđuju da li su te osobe čiji su podaci na obaveštenjima prijavljenja u elektronskim evidencijama MUP.

"Ukoliko utvrdimo da jesu prijavljena, obaveštavamo o tome vlasnika stana, odnosno lice koje nam se obratilo. Sugerišemo mu da u skladu sa Zakonom o prebivalištu može da pokrene postupak pasivizacije adrese tih lica, ukoliko ta lica ne žive na njegovoj adresi, a prijavljeni su", naglasila je Vulić.

U medijima su se pojavile informacije da na primer u stanu u kojem žive dve osobe stiže šest poziva za glasanje, a Vulić navodi da se trenutno upravo to proverava.

"Kada nam se prilože obaveštenja o biračkom mestu, proveravamo kroz elektronske evidencije svaku prijavu i pritužbu. Ukoliko proverom utvrdimo da lice nije prijavljeno, o tome obaveštavamo podnosioca tog zahteva. Ukoliko utvrdimo da je lice prijavljeno, dajemo sugestiju. Praktično, po zahtevu vlasnika stana odmah započinjemo postupak pasivizacije adrese", ukazuje Vulić.

Administrativna taksa za postupak pasivizacije koju uplaćuje vlasnik stana, odnosno onog ko zahtev podnosi, košta 330 dinara.

Vulić je rekla da pritužbe primaju do dana za glasanje, kao i da svi mogu da je podnesu.

"Svakodnevno primamo zahteve vlasnika za pasiviziranje adrese lica koja su na njihovoj adresama prijavljena, a stvarno ne žive", zaključuje Vulić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.