Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zajedno: Seleković da objasni šta je potpisao sa Lavrovom; Dveri: Podržavamo potpisivanje sporazuma - | K-013 Portal

Zajedno: Seleković da objasni šta je potpisao sa Lavrovom; Dveri: Podržavamo potpisivanje sporazuma

selaković, lavrov

Stranka "Zajedno" zatražila je danas da ministar spoljnih poslova Nikola Selaković pred skupštinskim Odborom za spoljnu politiku objasni šta je tačno i zašto potpisano sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom u Njujorku.

Iz stranke navode da su iz medija ''dobili objašnjenje da je Selaković sa Lavrovom u prostorijama ruske misije u Njujorku potpisao plan geostrateških konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za sledeće dve godine'', ali da smatraju ''da to objašnjenje nije dovoljno, zbog čega zahtevaju da ministar kaže u čije ime i po čijem nalogu je potpisan dokument''.

"Srbija je donela odluku da se priključi EU i obavezala se da će na svom putu pristupanja EU, kroz poglavlje 31, uskladiti svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije. Ako neko želi da taj institucionalni put u Evropsku uniju prekine, moraće to da uradi kroz institucije ove zemlje, po zakonu", saopštila je stranka "Zajedno".

Dodali su da Srbija treba hitno da uvede sankcije Rusiji, ne samo zbog, kako navode, usaglašavanja politike sa EU, već zbog toga što je ''pretnja atomskom bombom Ukrajini koju su prethodno napali neljudska''.

Šef srpske diplomatije Selaković i njegov ruski kolega Lavrov potpisali su u petak u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023-2024.

Dvojica ministara dokument su potpisala na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, objavljeno je ranije na Tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dveri: Podržavamo potpisivanje sporazuma MSP Srbije i Rusije

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić saopštio je danas da ta stranka podržava potpisani sporazum između ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, jer smatra da je njegovo potpisivanje važno za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije.

On je kazao da je Srpski pokret Dveri duže vreme zahtevao od Ministarstva spoljnih poslova da napravi takav sporazum, jer je Rusija jedini garant očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije u međunarodnim organizacijama.

"Za našu budućnost je neophodno da pravimo partnerstva i mimo Evropske unije, jer upravo Rusija i druge zemlje sveta ne uslovljavaju našu zemlju sa političkim i ekonomskim sankcijama, ako se slepo ne pridržavamo njihovih diktata i preporuka", naveo je Kostić, a saopštile su Dveri.

Kostić je poručio izvestiocu Evropskog parlamenta za Kosovo Violi fon Kramon da većina građana u Srbiji nije spremna da se odrekne svoje južne pokrajine zarad, navodi, višedecenijskog pokušaja ulaska Srbije u Evropsku uniju, dodaje se u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS