Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zeleno-levi front PANČEVO: Dan pobede nad fašizmom u godini borbe nad fašizmom - | K-013 Portal
zeleno-levi front, pancevo, dan pobede

Zeleno-levi front PANČEVO: Dan pobede nad fašizmom u godini borbe nad fašizmomU znak sećanja na stradale u borbi protiv fašizma članovi Zeleno-levog fronta Pančevo položili su cveće kod spomenika "Brazde" u okviru memorijalnog kompleksa "Stratište", poklonivši se žrtvama.

"U kontekstu strašne tragedije koja je protekle sedmice Srbiju zavila u crno, smatramo da je važnije nego ikada skrenuti pažnju na značaj obeležavanja 9. maja - Dana pobede nad fašizmom.

Nikada ne smemo zaboraviti žrtve koje su naši preci podneli da bismo mi, njihova deca i unuci, živeli u slobodnoj zemlji. Kao slobodni ljudi. Srbija više nije zemlja slobodnih ljudi. Ljudi koji žive u društvu koje afirmiše nasilje, žive u strahu, nebezbedni su i na ivici egzistencije - nisu slobodni. Ponovo su aktuelne mračne ideje fašizma, podsticane od strane autoritarnog režima. U Srbiji je prisutan takozvani puzajući fašizam. Individualna je svest građana o ovoj pojavi, te je u zavisnosti od interesovanja za političke prilike i ne doživljavaju ili ne doživljavaju alarmantno. Na onima koji prepoznaju elemente fašizma je da se bore za mir i toleranciju, da osnaže solidarnost i pokažu vrednosti dijametralno suprotne onima koje protežira državnički sistem i mediji sa nacionalnom pokrivenošću.

Borba protiv fašizma danas, borba je i protiv modernih oblika porobljavanja.

To je borba protiv ucenjivanja i zastrašivanja radnika i guranja na ivicu siromaštva.

Borba protiv fašizma danas, borba je za slobodne izbore, slobodu izražavanja i nezavisno pravosuđe. To je borba i za slobodne medije.

Borba protiv fašizma danas, borba je za kvalitetan obrazovni sistem koji će negovati i uvažavati pamet i kulturu i koji će u deci razvijati kvalitete i talente. Naši preci se nisu borili za škole koje će biti stratišta i u koje će biti nebezbedno slati decu.

Mi iz Zeleno-levog fronta Pančevo pozivamo građane da zajednički stanemo na put nasilju koje prožima sve pore ovog društva i da državu i institucije vratimo onima kojima i pripadaju.

Ovo je naša država, ovo je naš grad i želimo da on bude dobro mesto za život svih", saopštili su iz Zeleno-levog fronta Pančevo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.