Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Abazović: Izbori u Crnoj Gori neće promeniti odnos prema Kosovu - | K-013 Portal

Abazović: Izbori u Crnoj Gori neće promeniti odnos prema Kosovu

dritan abazovic, izbori, crna gora, kosovo

Premijer u tehničkoj Vladi Crne Gore Dritan Abazović je danas u Prištini izjavio da Crna Gora i Kosovo imaju odlične odnose i da izbori u Crnoj Gori neće promeniti odnos Podgorice prema Kosovu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem izjavio da Crna Gora i Kosovo daju primer kako funkcionišu dve susedne države.

„Na dobrom smo putu da uradimo neke projekte koje bih nazvao istorijskim. Naša ideja je da napravimo lakši pristup za dva naroda naših zemalja. Dolazimo sa mirnom, prijateljskom porukom i ubuduće ćemo imati atmosferu u kojoj ćemo davati primer. U Crnoj Gori se odigralo nekoliko političkih procesa, ali to neće promeniti pristup Kosovu. Spremni smo svojim kapacitetima da podržimo Kosovo“, naglasio je Abazović.

Dodao je da svoju budućnost vide u Evropskoj uniji, da su i Kosovo i Crna Gora pokazali da su „svojom pravdom protiv korupcije bili veoma uspešni“.

Abazović je pozvao premijera Kurtija u posetu Podgorici.

Kurti je rekao da su tokom sastanka bili fokusirani na odnose Kosova i Crne Gore. Izrazio je zadovoljstvo što je Crna Gora ratifikovala tri sporazuma u ​​okviru Berlinskog procesa.

On je rekao i da je potpisani sporazum o vazdušnom saobraćaju važan i neophodan korak za regulisanje vazdušnog prostora između Kosova i Crne Gore.

„Sporazum sa Crnom Gorom omogućava skraćenje vazdušnih ruta i vremena letenja za 15 minuta“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da je zahvalan crnogorskoj državi koja je u poslednjem ratu na Kosovu postala sklonište za mnoge izbeglice sa Kosova.

Dodao je i da građani Kosova danas ne samo da odlaze u Crnu Goru da se odmaraju na primorju, već su i privredni investitori.

„Danas blisko sarađujemo kao dve susedne zemlje na unapređenju mira i bezbednosti“, rekao je Kurti.

Prethodno su Kurti i Abazović potpisali bilateralni sporazum o koridoru otvorenog neba, kojim je predviđena dozvola za korišćenje vazdušnog prostora Crne Gore avionima koji lete sa prištinskog aerodroma.

Abazović se jutros susreo sa gradonačelnikom Prištine Perparim Ramom i tom prilikom mu je uručen „Ključ Prištine“.

On je tom prilikom rekao da se u Prištini oseća kao kod kuće.

„Možda se, simbolično, osećam kao građanin Prištine, a zaista se osećam kao da sam kod kuće“, izjavio je Abazović.

Najavljen je i susret Abazovića sa liderima opozicionih stranaka, dok će odvojeno razgovarati i sa bivšim predsednicima Kosova, Atifete Jahjagom i Bedžetom Pacolijem.

Najavljen je i sastanak sa zamenicom premijera Emilijom Redžepi, poslanicima multietničke poslaničke grupe u kosovskom parlamentu i ministrima u Vladi Kosova iz reda manjinskih zajednica.

Predviđeni su i sastanci Abazovića sa komandantom Kfora Anđelom Ristučom i gradonačelnikom Peći Gazmendom Muhadžerijem.

Najavljeno je i da će Abazović posetiti rezidenciju bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i položiti cveće na njegov grob, kao i tri verska objekta, Čarši džamiju, katedralu Majke Tereze i Pećku patrijaršiju.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.