“Treba malo imati emancipatorskog duha. Ako mislimo da Crnu Goru guramo prema EU onda ne treba da je polarizujemo. Temeljni ugovor je regularna aktivnost Vlade koja će se sutra naći na dnevnom redu. Ne vidim problem da svi ministri iskažu šta imaju po tom pitanju. Sutra ćemo odlučiti da li će se glasati“, kazao je Abazović.

On je kazao da je ugovor u potpunosti u skladu sa Ustavom i Zakonom te da nije stvaranje države u državi.

“Nijedan ugovor nije iznad države, navedite mi jedan ugovor koji je takav“, kazao je Abazović. Dodao je da u Evropskoj uniji ne mogu da veruju da ovo pitanje još nije rešeno.

“Jedina njihova preporuka je da damo jednaka prava svima“, kazao je Abazović.

Premijer je istakao da se potpisivanjem ugovora sa SPC ne uvodi veronauka u školama.

“Ovo nije ugovor između svih verskih zajednica i države, već jedne verske zajednice i države“, ponovio je Abazović.

On je poručio da postoji i druga agenda.

“Ta agenda je da se ide u destabilizaciju i nove izbore. Ti novi izbori neće doneti novu koaliciju koja će imati 54 poslanika. Mi pokušavamo na jedan krajnje demokratski način rešimo pitanje. Meni je potpuno ok da neki ministri budu za a neki protiv“, kazao je Abazović.

Dodao je da u ovom trenutku ne vidi potrebu za odlaganjem i da ovo pitanje tretira kao sve druge tačke dnevnog reda sutrašnje sednice Vlade.

„Mi smo imali radne timove, ovo nije samo jedna strana, već smo imali državu i versku zajednicu sa druge strane. Tekst verovatno nije perfektan, ali je u skladu sa Ustavom i zakonom Crne Gore“, poručio je Abazović.

Negacija Crne Gore je, ističe on, stvaranje ekstremističke politike kakva, kako kaže, sada postoji.

„To nije lice građanske Crne Gore, kao i ustavni karakter naše države. Crna Gora nije ekstremistička, ona je država gde su svi dobrodošli, koja ne pravi razlike ni po boji kože, ni verskog opredeljenja i to je Crna Gora koja može da uspe. Sve drugo je negacija karaktera našeg temeljnog bića“, poručio je Abazović.

Naveo je i da se spreman za vanredne izbore, ali i da je protiv toga, jer smatra da vode destabilizaciji i predstavljaju permanentno gubljenje vremena.

Ponovio je da je predsednik države i lider DPS-a Milo Đukanović u ovoj priči imao odgovoran i državnički pristup, te da je tako bilo i jutros.

„Ni u jednom trenutku nisam osjetio da je njihova želja da se sruši vlada. Sve ostalo bi bilo prenošenje neistine ili suprotno mojoj percepciji. Da li oni imaju crvene linije, to je pitanje za njihovo Predsedništvo i Glavni odbor“, kazao je Abazović.