Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Abazović: U Crnoj Gori tri velike grupe krijumčara cigareta, jedna povezana sa DPS i SDP - | K-013 Portal

Abazović: U Crnoj Gori tri velike grupe krijumčara cigareta, jedna povezana sa DPS i SDP

dritan abazovic, krijumcarenje cigareta

Crnogorski premijer Dritan Abazović, čijoj vladi je izglasano nepoverenje, izjavio je danas u Podgorici da u Crnoj Gori deluju tri velike grupe krijumčara cigareta i da je jedna od njih povezana sa strankama bivše vlasti.

Na sednici Odbora Skupštine Crne Gore za bezbednost i odbranu, Abazović je rekao da dve velike grupe krijumčara cigareta deluju u Podgorici i jedna u Mojkovcu i dodao da jedna od najvećih takvih grupa ima političke veze sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsednika države Mila Đukanovića i Socijaldemokratskom partijom (SDP) odlazećeg ministra odbrane Raška Konjevića.

„Postoje tri klana koja švercuju, a jednom su politički pokrovitelji partije u kojima su Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović“, kazao je Abazović.

On je za šverc cigareta optužio biznismena Ranka Ubovića, koga mediji povezuju s građevinskom firmom Bemaks, i bivšeg službenika Agencije za nacionalnu bezbednost Zorana Lazovića i naveo da ta grupa krijumčari i kokain. Ubović i Lazoović su ranije odbacili te tvrdnje.

„Pozivam nadležne da utvrde činjenice. Šverc cigareta rade Ubović i Zoran Lazović. Oni rade i šverc kokaina i oni finansiraju podgoričke izbore u poslednjih 30 godina“, kazao je Abazović.

Naveo je da je otkrio „dve švercerske šeme“ koje u poslednjih 20 godina deluju na severu Crne Gore, gde, kako je rekao, postoje „paralelni granični prelazi“.

Uoči izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi 19. avgusta, Abazović je saopštio da organizatori šverca cigareta i kokaina stoje iza obaranja vlade, i u više navrata je ponovio da cigarete nisu mogle da budu švercovane bez političke zaštite.

Vlasti Crne Gore su u poslednjih par godina u nekoliko velikih policijskih i carinskih akcija u Baru zaplenile stotine paketa švercovanih cigareta i više od dve tone kokaina. Prema navodima iz vlade, godišnje se u Crnoj Gori prošvercuje cigareta vrednih u proseku 500 miliona evra.

Odlazeći ministar odbrane Raško Konjević, koji je i potpredsednik Vlade, optužio je bivšeg direktora Carinske uprave Rada Miloševića, bivšeg političkog direktora Abazovićeve partije, da je jedan od organizatora šverca cigareta.

„Bivši politički direktor Građanskog pokreta URA Rade Milošević jedan je od organizatora šverca cigareta i mislim da je Abazović znao za te radnje. Postoje podaci da je 90 odsto zaplenjenih cigareta prokrijumčareno umesto da bude službeno uništeno“, rekao je Konjević.

Milošević je 5. oktobra podneo ostavku na mesto direktora Carinske uprave, pošto je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo istragu o krađi cigareta u Nikšiću.

Specijalno državno tužilaštvo je početkom oktobra saopštilo da su carinici bez odgovarajućih bezbednosnih mera preuzeli kamion pun cigareta namenjenih uništenju. Na čelu Uprave carina tada je bio Milošević.

Cigarete, zaplenjene u Baru u februaru ove godine, utovarene su nedavno u kamion u skladištu koje koristi Carinska uprava, ali nisu stigle na odredište, u Nikšić, gde je trebalo da budu uništene.

Milošević je početkom oktobra rekao da ga je policija ispitala nakon što su cigarete vredne milion evra ukradene, tvrdeći da nije prekršio nikakve zakone ili procedure.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.