Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Analitičari: Crna Gora ide ka izolaciji - | K-013 Portal

Analitičari: Crna Gora ide ka izolaciji

crna gora, izolacija

Politički analitičari ocenili su danas da jučerašnje usvajanje izmena Zakona o predsedniku i neizglasavanje sudija Ustavnog suda vodi Crnu Goru ka izolaciji.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević izjavila je da se plaši da će Crna Gora polako ući u jednu izolaciju od strane evropskih partnera, te da to pokazuje i odlaganje POSPA – zajedničkog sastanka evropskih i crnogorskih parlamentaraca.

Ona je navela da se juče pokazalo da nova parlamentarna većina nije dovoljno zrela da vodi državu i sistem.

„Predsednica Skupštine je propustila priliku da odgodi sednicu i da se još jednom potraži rešenje. Očito se žurilo Demokratskom frontu (DF), jer je DF najveći pobednik, odnosno Aleksandar Vučić. Nema opravdanja da ulazite u ovu situaciju, posebno kada ste vlast, jer neodgovorne odluke duboko destabilizuju institucionalni okvir države“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, i međunarodne organizacije i njihovi predastavnici su već juče reagovali, pa se plaši da će Crna Gora polako ući u jednu izolaciju od strane evropskih partnera, a to pokazuje i odlaganje POSPA – zajedničkog sastanka evropskih i crnogorskih parlamentaraca. Kako je dodala, ko to ne želi da razume, direktno radi na urušavanju evropskog puta Crne Gore.

Predsedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore Vladimir Bilčik potvrdio je da je predstojeću sednicu POSP u Strazburu, otkazao zbog usvajanja zakona o predsedniku.

„Sastanak je otkazan zbog usvajanja kontroverznog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku u Skupštini Crne Gore sinoć, koji je direktno u suprotnosti sa hitnim mišljenjem Venecijanske komisije od 9. decembra i stavovima EU“, rekao je Bilčik. 

Izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović kazao je danas da ono što radi današnja parlamentarna većina je jasna politička namera da se zaustavi evropska integracija Crne Gore.

„Izglasavanje ovog Zakona je poruka da Crna Gora neće ići ka Evropskoj uniji. Nekad smo bili zemlja zarobljenih institucija, u smislu korupcije, a danas ćemo biti zemlja koja je zarobljena na drugi način – ne u vojnom smislu, ali mi smo zemlja kojom se upravlja iz jednog drugog centra“, poručio je on na panelu pod nazivom „Svetski poredak nakon rata u Ukrajini“, koji organizuju nemačka fondacija Konrad Adenauer i Atlantski savez Crne Gore, ukazujući na to da se Ukrajina borila i izborila za demokratiju.

Vujović je ocenio da postoje brojne sličnosti između Ukrajine i Crne Gore – kao što su osporavanje suvereniteta i ugrožavanje integriteta.

U Podgorici je danas mirno posle incidenata tokom protesta zbog odluke parlamentarne većine da izglasa sporne izmene Zakona o predsedniku, a evropski zvaničnici i ambasadori zapadnih zemalja pozivaju političare da deblokiraju institucije i povuku sporni akt.

Građani uz podršku opozicije traže vanredne izbore i najavljuju blokadu saobraćajnica u više gradova, kao i novi protest u subotu 17. decembra u Podgorici.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.