Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website CEMI: PES 23 mandata, DPS 22, u parlament ulazi devet od 15 lista - | K-013 Portal

CEMI: PES 23 mandata, DPS 22, u parlament ulazi devet od 15 lista

cemi, izbori, crna gora

Prvo mesto na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori zauzeo je Pokret Evropa sad (PES), iza kojeg je koalicija oko Demokratske partija socijalista (DPS), pokazuju podaci Centra za monitoring (CEMI) na osnovu 93 odsto obrađenog uzorka.

Pokret Evropa sad, koji predvodi bivši ministar finansija Milojko Spajić, osvojio je 25,5 odsto glasova i u parlamentu će, prema podacima CEMI-ja, imati 23 mandata.

Koalicija "Zajedno" oko DPS, na čijem je čelu vršilac dužnosti predsednika te partije Danijel Živković, dobila je 23,7 odsto glasova i imaće 22 mandata. U toj koaliciji sa DPS su Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) i Liberalna partija (LP).

Treće mesto zauzela je koalicija Za budućnost Crne Gore, sa 14,8 odsto glasova, i ona će imati 13 poslanika. Taj savez čine Nova srpska demokratija (NOVA) Andrije Mandića, Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića i Radnička partija 13 mandata. Članice doskorašnjeg Demokratskog fronta odlučile su se za odvojene nastupe, pošto je taj prosrpski savez rasformiran uoči parlamentarnih izbora.

Koalicija Građanskog pokreta URA, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, i Demokratske Crne Gore nekadašnjeg predsednika parlamenta Alekse Bečića, osvojila je 12,3 odsto glasova i imaće 11 poslanika.

U parlament bi trebalo da uđe i koalicija Socijalističke narodne partije i DEMOS-a, koja je dobila 3,2 odsto glasova i dva mandata.

Poslanike će imati i četiri manjinske liste, Bošnjačka stranka (6,8 odsto glasova i šest mandata), Albanski forum (2,0 odsto i dva mandata), Albanska alijansa (1,5 odsto i jedan mandat) i Hrvatska građanska inicijativa (0,6 odsto i jedan mandat).

Cenzus, za sada, ne prelaze lista "Pravda za sve", sa 2,9 odsto glasova, Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP), koja je osvojila 2,8 odsto glasova, kao ni Pokret za promene Nebojše Medojevića, sa 0,7 odsto.

Na glasanje je, prema podacima Centra za monitoring, izašlo 56,7 odsto birača, znatno manje nego na crnogorske izbore u poslednjih sedam godina.

Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Pokret Evropa sad osvojio je 26 odsto glasova, koalicija "Zajedno" (DPS-SD-LP-DUA) 23 odsto, savez "Za budućnost Crne Gore" (NSD-DNP) 15,1 odsto, koalicija Bečića i Abazovića 13 odsto.

Bošnjačka stranka, prema podacima CDT, ima 6,8 odsto glasova, a ispod cenzusa su SDP sa 2,9 odsto, koalicija SNP-Demos sa 2,8 odsto i "Pravda za sve" sa 2,7 odsto.

Albanski forum dobio je 1,7 odsto glasova, lista Preokret 1,6 odsto, Albanska alijansa 1,5 odsto, Narodna koalicija (DHP, Prava, Slobodna) 1,1 odsto, Pokret za promene 0,7 odsto, Hrvatska građanska inicijativa 0,7 odsto i lista "Mi možemo" 0,5 odsto.

Prema podacima CDT, izlaznost je bila 56,4 odsto.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.