Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crna Gora: Parlamentarna većina skupila potpise za smenu Đukanovića - | K-013 Portal

Crna Gora: Parlamentarna većina skupila potpise za smenu Đukanovića

đukanović, politika, vlada,crna gora

Parlamentarna većina Crne Gore sakupila je večeras 41 potpis podrške predlogu za pokretanje pred skupštinom postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav, odnosno postupka za razrešenje Mila Đukanovića.

Inicijativa je dostavljena predsednici skupštine Danijeli Đurović. Vest je na TVCG potvrdio i poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

"Predsednik Crne Gore povredio je Ustav jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav vlade sve predstavnike političkih partija zastupljenih u skupštini, što mu je bila dužnost. Poziv nisu dobile partije Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija, i savez građana CIVIS, dok je pozvana Liberalna partija koja ima jednako mandata kao i prethodno nabrojane stranke", navodi se u dokumentu. Poslanik DF Predrag Bulatović rekao je ranije da je ta stranka napisala inicijativu i potpisala, shodno Ustavu, "postupak za razrešenje predsednika države".

"Ustavna odredba nije ispoštovana, nije pozvao na konsultacije Miodraga Lekića, Gorana Danilovića, Maksima Vučinića", naveo je Bulatović.

Ustav Crne Gore predviđa da postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Lider Demosa Miodrag Lekić optužio je ranije danas Đukanovića da je pokušajem zaustavljanja postupka izbora vlade grubo prekršio osnovne principe demokratije i zloupotrebio funkciju koju obavlja, i pozvao ga da to javno rasprave.

Lekić, kojeg je stara parlamentarna većina predložila za mandatara za sastav nove vlade, naveo je da je Đukanović iako je bio upoznat sa predlogom imena mandatara, "u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog" zloupotrebio funkciju koju obavlja i zaobišao volju parlamentarne većine i time produbio krizu u zemlji, preneo je portal CDM.

On smatra da je Đukanović manipulisao sa, kako kaže, u Ustavu nepostojećim pojmom "potpisa" i nastavio da iznosi netačne navode o kašnjenju.

Đukanović: Crnoj Gori treba odgovorna vlada, a ne "ringe ringe raja" politika

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da ne želi da prejudicira šta će uraditi, ako Skupština Crne Gore ne skrati svoj mandat 30. septembra, ali je naveo da će njegov potez biti u skladu sa Ustavom.

"Crnoj Gori je potrebna odgovorna vlada, a ne ringe ringe raja politika", rekao je Đukanović novinarima u Budvi, na konferenciji Američko-jadranske povelje (A5), prenose "Vijesti".

Crnogorski predsednik je 20. septembra uputio predsednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata parlamenta, istovremeno saopštivši da je odbio predlog stare parlamentarne većine da prihvati Miodraga Lekića za mandatara nove vlade.

Đukanović je tada izrazio uverenje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.