Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Davenport: Osnivanje ZSO obaveza proizašla iz prvog sporazuma 2013. godine - | K-013 Portal

Davenport: Osnivanje ZSO obaveza proizašla iz prvog sporazuma 2013. godine

davenport, zso, visoki dečani

Šef misije OEBS u Prištini Majkl Davenport izjavio je da je osnivanje ZSO obaveza koja je proizašla iz Briselskog sporazuma 2013. godine.

"Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom je obaveza proizašla iz prvog sporazuma 2013. godine", rekao je Davenport za RTK2.

Dodao je da je misija OEBS spremna da podrži sprovođenje i tog sporazuma, ako, kako je naveo, "dođe do jednog statuta koji će biti u skladu sa obavezama u okviru dijaloga i koji odgovara svim potrebama".

Formiranje Zajednice srpskih opština predviđeno je Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali Priština deset godina odbija da ispuni tu obavezu.

Govoreći o nesprovođenju odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Davenport je rekao da je stav misije OEBS o tome "jasan" i pozvao na sprovođenje odluke tog suda iz 2016. godine.

"Pre sedam godina je došlo do ove odluke i nije prihvatljivo da se ne implementira. Reč je o vlasništvu manastira od 24 hektara. Pozivamo nadležne organe da sve svoje obaveze ispune da dođe do upisivanje tog zemljišta u katastar, to je jasna stvar, u pitanju je vladavina prava, istakao je šef misije OEBS.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.