Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đukanović: Uvođenje Crne Gore u Otvoreni Balkan ravno veleizdaji - | K-013 Portal
đukanović, otvoreni balkan, crna gora

Đukanović: Uvođenje Crne Gore u Otvoreni Balkan ravno veleizdajiPredsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da bi uvođenje te zemlje u Otvoreni Balkan bilo "ravno novoj veleizdaji", preneo je sajt RTCG.

"U trenutku kada je vlada usvojila Temljni ugovor, to je bila legitimna vlada. Uputio sam prigovor, verujem da je to bila zakulisna rabota, u korist nekih centara van Crne Gore, da je to činio premijer i da je hteo to da uradi bez uključivanja stručne i laičke javnosti", rekao je on i dodao da bi danas uvođenje u Otvoreni Balkan bilo "neodgovorno i providno, slugansko u interesu nekih država, a protivno interesima Crne Gore".

On je dodao da bi, po njegovom mišljenju, to direktno vodilo na sud.

"Ako ne verujemo da će ova zemlja pre ili kasnije biti pravno urađena, onda ne treba ni da živimo ovde, a ne da se bavimo ovim poslovima. Avantura vlade koja je izgubila poverenje sa pokušajem uvođenja u Otvoreni Blakan bila bi ravna novoj veleizdaji", dodao je.

Istakao je i da su "Otvoreni Balkan lansirali ljudi koji su izgubili poverenje u realnost evropske perspektive za njihove zemlje", pre svega iz Srbije, Albanije, pa Severne Makedonije.

"Inicijativa je samim tim hendikepirana u odnosu na Berlinski proces. Ta inicijativa nas ne priprema za život u EU, podrazumeva saradnju po balkanskim standardima, a ja smatram da nam to ne treba. I ne mislim da Crna Gora treba da se pridruži onima koji su izgubili poverenje u evropsku perspektivu", dodao je.

Na pitanje šta bi se desilo nakon eventualnih vanrednih izbora na proleće, Đukanović je istakao da mu nije u prvom planu kakav će biti partijski raspored.

"Vidimo da je država u ozbiljnim problemima kada je u pitanju njena funkcionalnost, vladavina prava, evropski put, ekonomija i finanisije... Ne morate biti predsednik ili se baviti politikom da znate da su vanredni parlamentarni izbori rešenje. Teško da se mogu ponoviti dve loše vlade kao ove prethodne dve godine. Imali smo ozbiljan hendikep uoči 30. avgusta 2020. godine, građani su poznavali samo jedan deo političke scene, vlast koja je bila u 30-godišnjem političkom kontinuitetu. Sada imaju bolje informacije da odluče kome će dati svoje poverenje", rekao je predsednik Crne Gore.

Na pitanje o eventualnoj kandidaturi za predsednika, Đukanović je odgovorio da će "doći trenutak kada će se predstaviti kandidat partije", ostavivši prostora da to može biti i on.

Đukanović: Rano je za raspuštanje Skupštine Crne Gore

Crna Gora je u dubokoj institucionalnoj, političkoj i nedovoljno vidljivoj ekonomskoj krizi, poručio je predsednik države Milo Đukanović i dodao da je njegov DPS spreman na dijalog. Država je, kazao je, u krizi funkcionalnosti institucija, ali da njegova funkcija funkcioniše.

U intervjuu za TV Crne Gore, Đukanović je rekao da je bilo pravnika koji su ukazivali da Ustav predviđa da predsednik može da raspusti parlament, ali da on smatra da se za to nisu stekli uslovi, da ne bi bio doprinos da se predsednik priključi rušenju Ustava, koji je narušen u parlamentu.

Dodao je da je da je Ustav narušen baš zbog toga što nema Ustavnog suda koji je prethodno blokiran nepostupanjem parlamentarne većine koja je izglasala izmene Zakona o predsedniku.

"Finalni zaključak je da Crna Gora ne treba da bude suverena i da je treba pripojiti susednoj, većoj državi", tvrdi Đukanović.

Prema njegovim rečima, postupak izbora sudija, umesto dodatno demokratičnim, učinjen je dodatno politizovanim.

Na pitanje da li je prekršio Ustav kada Miodragu Lekiću nije dao mandat za formiranje vlade, Đukanović je rekao da je postupao kao i u svakom prethodnom slučaju.

"Dao sam dva mandata, Krivokapiću i Abazoviću, vodio sam se principom da to bude racionalno, nisam ih morao sve pozvati jer to nisam radio ni ranije. Ako DF kaže da nema potrebe za konsultacijama i ako obećaju da će dostaviti potpise 41 poslanika kao garanciju, onda je besmisleno da ja tražim nekoga ko bi se odazvao tom razgovoru. Nisu dostavili taj spisak, ali šta odluči Ustavni sud po tom pitanju, to će biti neprikosnoveno", rekao je Đukanović.

Podsetio je da Ustavni sud trenutno nema kvorum, ali i da ga je moguće veoma brzo obezbediti, ako, kako kaže, postoji politička volja, ako su nam isti ciljevi, ako želimo da Crna Gora bude funkcionalna i da nastavi evropskim putem.

"Vlada je izgubila poverenje, propuštena je prilika da se izabere treća, propušten je ustavni rok, treba da vratimo mandat građanima i idemo na vanredne parlamentarne izbore", rekao je, između ostalog, Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.