Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ekološka katastrofa na Drini, hiljade kubika otpada - | K-013 Portal

Ekološka katastrofa na Drini, hiljade kubika otpada

Ekološka katastrofa na Drini

Ekološka katastrofa pogodila je Drinu, jednu od najlepših reka Evrope, koja je postala odlagalište smeća, jer su se u Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad slile hiljade kubika otpada, koje je stiglo Limom iz Crne Gore i pritokama Drine iz gradova Gornjedrinske regije, javlja danas Kliks.ba.

Sve što su reke "pokupile" na svojim obalama, sa divljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru. Plastika, flaše, različiti kabasti predmeti i otpad plutaju jezerom.

Procene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubika otpada usled pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman pritisak.

Kiša i pljusak u Višegradu situaciju dodatno otežavaju, a pogled na jezero u ovom trenutku je kao da gledate ravno u kataklizmu. Radnici HE Višegrad pokušali su sanirati problem kako otpad ne bi ugrozio rad hidroelektrane.

Nedeljko Perišić, direktor preduzeća izjavio je novinarima da je reč o višedecenijskom problemu, a sve što se moglo učinili su sopstvenim snagama kako ne bi doveli u pitanje rad hidroelektrane.

Upozorio je takođe da se u gornjem toku reke Drine nalaze desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rekom Lim.

Preti opasnost da se u jezeru nađe još kubika otpada, jer je vreme padavina i bujanja voda što predstavlja veliku opasnost, a na ovakve situacije godinama upozoravaju ne samo odgovorni u preduzeću HE Višegrad već i ljubitelji prirode, svesni da je jedna od najlepših reka Evrope ugrožena nemarom onih koji bacaju otpad, ali i zbog činjenice da vlasti ne čine ništa da se ovaj problem konačno reši.

Iako je ovaj problem bio tema razgovora na najvišim nivoima tri države BIH, Srbije i Crne Gore, do danas nisu pronađena kvalitetna rešenja, a ekološka katastrofa se već dešava, prenosi Kliks.ba.

(FoNet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.