Prema najavama, oni će prošetati do Ministarstva pravde i protest potom završiti ispred Sobranja.

Lider opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji i večeras protestuje zajedno sa građanima, rekao je da snaga nije u nasilju, već u masi.

Nasilje je izdaja vrednosti u koje verujemo, a verujemo u miran i demokratski način izražavanja nezadovoljstva onim što nam sprema ova nepopularna vlast, rekao je Mickoski.

„Neka makedonska javnost bude sigurna da šta god da se desi sa ovom nacionalnom izdajom i katastrofom koju spremaju Vlada SDSM i DUI, da VMRO DPMNE u Sobranju to neće prihvatiti. Za to je potrebno 80 poslanika, budite sigurni da nemaju tih 80 poslanika i to treba da bude jasno svima i u Makedoniji i van Makedonije“, istakao je Mickoski.

Organizatori višednevnih demonstracija protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije sa EU najavili su od sutra blokade širom zemlje.

Najavljeno je da će sutra od 13.00 na jedan sat biti blokirane četiri tačke u državi: bulevar pred Vladom Severne Makedonije, put Veles – Štip, regionalni put Strumica – Radoviš i na planinskom prelazu Pletvar magistrala koja od Prilepa vodi do autoputa „Prijateljstvo“, objavila je Televizija Telma.

Mickoski koji je sa najbližim saradnicima predvodio protestnu šetnju od Vlade, pored Ministarstva pravde, do Sobranja Severne Makedonije pod motom „Ultimatumu ne, hvala“, pozvao je učesnike da ne nasedaju na provokacije nasilja na protestima.

„Hajde da kažemo veliko NE onima koji pokušavaju da kontaminiraju ovaj svenarodni, čisti protest“, rekao je Mickoski.

U završnom delu protesta pred Sobranjem Severne Makedonije bivši ambasador Ivica Bocevski je pozvao poslanike da ne podrže francuski predlog pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju koji je danas vlada Dimitra Kovačevskog poslala parlamentu da izglasa zaključak i preporuči vladi da li da ga prihvati ili odbije.

„Odavde želim da im kažem jednu stvar da je naša poslednja crvena linija Ustav i zato ću vas zamoliti da svi zajedno kažete lideru VMRO-DPMNE Hristijanu Mickoskom, Dimitru Apasijevu lideru levice, Ljupču Dimovskom lideru SPM (Socijalistička partije Makedonije), Ivanu Stoilkoviću lideru DPS (Demokratska partija Srba) da su oni i njihovi poslanici poslednji bastion makedonskog naroda i makedonske državnosti“, rekao je Bocevski.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlada SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije, naišao je na snažan otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja gradjana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Protivnici predloga, medju kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije. Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

Proteklih večeri na protestima su izbijali sukobi demonstranata i policije ispred zgrade Sobranja.

Kako su javili izveštači agencije MIA, u sredu uveče su dimne bombe, petarde i flaše bačene na policijski kordon koji je obezbeđivao zgradu parlamenta.

Na raskrsnici ispred Skenderbegovog trga došlo je do sukoba demonstranata i grupe ljudi, a očevici tvrde da su se čuli i pucnji.