Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije pod policijskim nadzorom, Srbi ne učestvuju - | K-013 Portal
sever kosova, izbori, srpska lista, kps

Izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije pod policijskim nadzorom, Srbi ne učestvujuU četiri opštine na severu Kosova i Metohije, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, održavaju se vanredni lokalni izbori. Organizuje ih Priština, nakon što su Srbi u novembru podneli kolektivne ostavke u institucijama pod patronatom Prištine. U trci za gradonačelnike opština na severu učestvovaće jedan kandidat iz srpske zajednice i još 9 iz redova Albanaca.

Na severu Kosova i Metohije u 7 sati otvorena birališta na vanrednim lokalnim izborima koje organizuje Priština.

Policija obezbeđuje kontejnere, oko kojih su postavljene i bezbednosne kamere.

Predsednik centralne izborne komisije u Prištini Krešnik Radonići pozvao je građane na severu Kosova i Metohije da iskoriste svoje glasačko pravo i na taj način, kako je rekao, "izaberu svoje legitimne predstavnike i izgrade demokratske institucije".

Na izborima u četiri opštine na severu KiM, od 10 kandidata za gradonačelnike iz srpske zajednice je samo kandidatkinja za predsednicu opštine Zvečan Slađana Pantović.

Kandidati u izbornoj trci su Mitrovačka građanska inicijativa, Demokratska partija Kosova, Pokret Samoopredeljenje, kao i nezavisni kandidati.

Glasanje će se u 13 biračkih mesta održavati u kontejnerima koji su pre nekoliko dana dopremljeni u blizinu opština na severu Kosova i Metohije.

Srpska lista, koja je do sada dobijala najveće poverenje birača na severu, odlučila je da bojkotuje izbore jer Priština nije ispunila uslove zbog kojih su Srbi napustili kosovske institucije.

Kosovska policija sprovodi operativni plan predviđen za "dan Z"

Kosovska policija saopštila je da sporovdi operativni plan sa ciljem pružanja bezbednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Implementacija operativnog plana se sprovodi u skladu sa predviđenim fazama kako bi se stvorilo bezbedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosova tokom današnjeg procesa glasanja, kako ga zovemo dan Z, gde su angažovani policijski službenici u dovoljnom broju, navodi se u saopštenju tzv. kosovske policije.

Iz policije ohrabruju sve građane da sarađuju sa Policijom Kosova, Državnim tužilaštvom, CIK-om i da prijave sve nezakonite slučajeve u vezi sa bezbednošću, izbornim procesom ili čak van njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.