Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Koliko koštaju PCR testovi u komšiluku? - | K-013 Portal

Koliko koštaju PCR testovi u komšiluku?

PCR test cena

PCR testiranje na korona virus na lični zahtev u zemljama regiona košta od 40 do 200 evra.

U proseku je najjeftinije u Severnoj Makedoniji, a najskuplje u Sloveniji. U većini zemalja cene variraju u zavisnosti od toga da li se test radi u državnoj ili u privatnoj ustanovi, ali nema razlika u ceni za domaće državljane i za strance, javili su dopisnici agencije Beta.

U Hrvatskoj je prosečna cena PCR testiranja na lični zahtev oko 700 kuna (oko 93 evra) u bolnicama i domovima zdravlja, odnosno 850 kuna (oko 113 evra) kod privatnika, ali se cene razlikuju i po gradovima.

U ustanovama javnog zdravstva, cena varira od 500 kuna (oko 67 evra) za test u dve sekvence do 1.500 kuna (oko 200 evra) za test u tri sekvence, koliko košta u Dubrovniku. U Zagrebu na većini lokacija na kojima se uzimaju uzorci za PCR, test u tri sekvence košta 698 kuna (93 evra).

Cena je ista za sve s tim da se za dobijanje rezultata testa na stranom jeziku naplaćuje uglavnom dodatnih oko 150 kuna (oko 20 evra).

PCR testiranja može se odnedavno obaviti i u pojedinim privatnim ustanovama, a cena je 850 kuna (113 evra). Trenutno u Hrvatskoj postoji 28 testnih mesta koja sprovode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na korona virus.

U pojedinim gradovima i županijama rade se i testiranja korišćenjem brzih antigenskih testova i njihova cena je oko 250 kuna (33 evra). Obavljaju se uglavnom kod privatnika. Grad Zagreb je pokrenuo projekat besplatnog testiranja brzim antigenskim testovima na SARS-CoV-2 za gradjane Zagreba, pre svega one koje imaju simptome ili su kontakti zaraženih, i njih je moguće obaviti besplatno na više lokacija u gradu.

Uzorci se u većini slučajeva uzimaju po principu "drajv-in" (drive-in) iz automobila.

U BiH su cene različite u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj (RS). Cena PCR testiranja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske je 105 konvertibilnih maraka (oko 54 evra) i ista je za domaće i strane državljane. Druge testove na virus korona Institut ne radi u komercijalne svrhe.

U Federaciji BiH PCR test na lični zahtev je pojeftinio od 7. decembra i umesto 140 KM sada košta 112 KM (57,3 evra). Snižena je i cena serološkog testa na 36 KM (18,4 evra) sa ranijih 45 KM (23 evra).

U Crnoj Gori PCR test na lični zahtev u privatnim laboratorijama košta 80 evra, a serološki test 25 evra.

U Severnoj Makedoniji PCR testiranje na korona virus obavlja se osim u državnim laboratorijama i u nekoliko privatnih bolnica i laboratorija. Cena testiranja je ista i za makedonske državljane i za strance, a privatne bolnice nude pogodnosti za porodične i kompanijske pakete. U državnom Centru za javno zdravlje "Skoplje" testiranje na sopstveni zahtev zkošta 2.500 denara (oko 40 evra). U privatnoj bolnici "Ažibadem Sistina" cena PCR testa je 2.700 denara (44 evra), a ako se testira cela porodica sa više od tri člana cena je 2.500 denara po osobi, koliko je i za firme.

Serološki test košta 1.200 denara (oko 20 evra), a paket koji sadrži PCR i serološki test košta 3.800 denara (oko 62 evra).

U Biotek laboratoriji PCR test košta 3.950 denara (64 evra), a Avicena laboratoriji 2.600 denara (oko 42 evra), za testiranje porodice sa više od tri člana 2.400 denara (oko 40 evra) po osobi, a pojedinačni serološi test košta 2.400 denara (oko 20 evra).

U Sloveniji je cena PCR testa između 80 i 120 evra.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.