Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kompanija Montenegro erlajns Dinkiću plaćala usluge koje nije dobila - | K-013 Portal
mladjan dinkic, montenegro erlajns

Kompanija Montenegro erlajns Dinkiću plaćala usluge koje nije dobilaSpecijalno državno tužilaštvo u Crnoj Gori istražuje nekoliko spornih dokumenata iz poslovanja Montenegro erlajnsa iz perioda od 2014. do 2016. godine.

Jedan deo se odnosi na konsultantske ugovore vredne 300 hiljada evra sa firmom MD Solutions Mlađana Dinkića, pišu Vijesti.
 
Da je Dinkić angažovan kao konsultant, Vijestima je potvrdila tadašnja predsednica odbora direktora državne aviokompanije Daliborka Pejović.
 
Navela je da je sigurno sve bilo zakonito, da je angažovan za uspostavljanje saradnje sa Er Srbijom, kao i da se ne seća kolika je suma bila u pitanju ali da je sigurno niža od 300 hiljada evra.
 
Prema informacijama Vijesti, ugovor se odnosi na posredovanje za sklapanje "code share" sa aviokompanijama Er Srbija i Etihad.
 
"Code share" ugovor označava saradnju između aviokompanija kada jedna može da prodaje karte na letu druge kompanije, i uobičajan je u komercijalnom vazduhoplovstvu. Tužilaštvo trenutno utvrđuje koliko je tačno novca isplaćeno
Dinkićevoj firmi od ugovorenog iznosa od 300 hiljada evra i po kom osnovu, a angažovani su i veštaci.
 
Vijesti su pitanja o ovom slučaju poslala i na mejl firme MD Solutions, kao i druge Dinkićeve firme MD2, ali nisu dobile odgovor. On nije, kako se navodi, odgovarao ni na poruke poslate na njegov telefonski broj.
 
U ovom slučaju je, navode Vijesti, sporno što je to jedini takav ugovor za koji je kompanija angažovala i platila konsultanta. Ostalih desetak sličnih ugovora pripremali su zaposleni u Montenegro erlajnsu, u okviru redovnih radnih obaveza.
 
Tada je ova aviokompanija poslovala sa godišnjim gubicima od oko deset miliona evra, a za funkcionisanje je primala novac iz državnog budžeta.
 
Vijesti odgovore nisu dobili ni iz Specijalnog državnog tužilaštva.
 
Odluku da se angažuje Dinkićeva firma doneo je, kako se navodi, tadašnji odbor direktora kojim je predsedavala Pejović, bez raspisivanja javnog tendera.
 
Naknadno potpisani ugovor o konsultantskim uslugama sa firmom MD Solutions predviđao je da će Dinkićeva firma omogućiti Montenegro erlajnsu da u roku od četiri meseca sa Etihadom potpiše sporazum o strateškoj komercijalnoj
saradnji, koji bi obuhvatao "code share", ali i ugovor o upravljanju.
Ugovor o "code share" potpisan je godinu i po nakon toga, a preostali deo komercijalne saradnje i upravljanja nije ostvaren.
 
Opširnije pročitajte na portalu Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.