Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ljubljana: Nekoliko policajaca povređeno tokom protesta - | K-013 Portal

Ljubljana: Nekoliko policajaca povređeno tokom protesta

protest ljubljana, ljubljana, protest

Protivnici mera za suzbijanje korona virusa sinoć su se okupili na Trgu republike u Ljubljani i pozvali Vladu da podnese ostavku, a u nemirima tokom protesta je povređeno nekoliko policajaca.

Nakon dva sata protesta zapalili su baklje i počeli da ih bacaju na Parlament Slovenije, javio je ljubljanski Dnevnik. Demonstranti su tražili da se mere za suzbijanje korona virusa izmene u preporuke, kao i prevremene izbore.

Policija je upotrebila vodeni top protiv demonstranata koji su bacali flaše, baklje, kamenje i druge predmete na snage reda. U međuvremenu, situacija se smirila a demonstranti uglavnom razišli.

Demonstranti su bili kritični prema vladi i trenutnom sazivu Narodne skupštine koja, kako navodi Dnevnik, više ne uživa poverenje ljudi, pa su ih pozvali da daju ostavke.

"Kradu nam novac pod izgovorom da štite naše zdravlje. No, polovina Slovenije se više ne može kretati ako nema dokaz o PVT-u (prebolevanju, vakcinaciji, testu). Želimo svoje živote natrag, želimo slobodu", zaključio je jedan demonstrant i dodao da traže povlačenje obavezujućih mera i ograničenja.

Anica Bidar iz inicijative Maska dole navela je da je ljudima dosta "ucena i uslovljavanja s PVT-om".

Takođe je najavila nove skupove sledeće sedmice.

"Mi smo slobodni ljudi koji žele živeti u slobodnoj zemlji", rekla je ona.

Iako su organizatori pozivali na miran skup, došlo je i do incidenta kada je jedan od demonstranata bacio bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup, ali ga je na sreću promašio.

Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu Parlamenta.

Policija je, međutim, dodatno pojačala svoje prisustvo, ali su poletele i baklje.

Epidemiološka slika u Sloveniji se pogoršava, a prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo, u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije.

Prema podacima Vlade, 347 pacijenata obolelih od kovida-19 leči se u bolnicama, od kojih je 75 na intenzivnoj nezi.

Šest pacijenata obolelih od kovida preminulo je u utorak.

Od danas su u Sloveniji na snazi nove, strožije mere.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.