Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lokalizovan veliki pozar na granici Slovenije i Italije - | K-013 Portal

Lokalizovan veliki pozar na granici Slovenije i Italije

požar, Slovenija, Italija

Ogroman požar, koji je zahvatio region Krasa na granici Slovenije i Italije, južno od Nove Gorice, danas je sveden na dva izolovana požara, a vatrogasci nastavljaju da ga gase.

Vatra se gasi sa zemlje i iz vazduha, a većina meštana četiri sela koja su juče preventivno evakuisana vratila se svojim kućama, prenosi STA.

Vatrogasci su imali tešku noć, gaseći dva izolovana požara u blizini Kostanjevice na Krasu, gde se vatra opasno približila kućama, izjavio je Stanko Močnik, koji je rukovodio noćnom akcijom.

Oba žarišta su stavljena pod kontrolu i lokalizovana, naveo je Močnik, a Ervin Ćurlić iz regionalnog štaba Civilne zaštite dodao je da kod Kostanjevice vatrogasci zbog neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Prvog svetskog rata nisu mogli da priđu centru požara, pa se vatra razbuktavala nekoliko puta, prenosi STA.

Ćurlić strahuje da bi vatra mogla ponovo da se proširi, ako se vetar pojača.

Kako se požar na lokacijama na kojima se nalaze eksplozivne naprave ne može gasiti direktno sa zemlje, korišćeni su helikopteri Oružanih snaga Slovenije.

Tokom noći na terenu je bilo bilo više od 800 vatrogasaca, a danas će na Kras doći nove jedinice, saopštio je regionalni štab Civilne zaštite.

Načelnik Civilne zaštite Srećko Šestan ocenio je u sredu uveče za televiziju Slovenija da je reč o najvećem požaru ikada u Sloveniji koji je uništio ogromne površine šuma i šiblja i dodao da kuće srećom, nisu izgorele, navodi STA.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.