Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mađarska zabranjuje promenu pola - | K-013 Portal

Mađarska zabranjuje promenu pola

pancevo, beograd, novi sad, vesti, madjarska, promena pola

Mađarska je zabranila promenu pola i zakonsko priznanje rodnog identiteta transrodnih osoba, uprkos protesta brojnih međunarodnih organizacija.

Mađarski parlament je izglasao amandman na član 33 zakona koji pol definiše "biološkim polom na rođenju i genomom". Izmena je usvojena sa 134 glasa za, 56 protiv, dok su četiri poslanika bila uzdržana.

Predviđen je nepromenljiv upis pola po rođenju u matične knjige i u lična dokumenta, sprečavajući time transrodne i interseksualne osobe da promene ime i dobiju dokumenta koja odgovaraju njihovom rodnom identitetu. Zakon je ranije pružao mogućnost promene pola u dokumentima."Žalosno je i skandalozno što je parlament odlučio da usvoji ovaj zakon, ne poštujući zabrinutosti koje su iskazale desetine organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, uključujući Savet Evrope, Evropski parlament i različite organe UN", rekao je agenciji Frans pres član administrativnog saveta Alijanse LGBT Tamaš Domboš.

On je najavio da će biti upotrebljeni "svi mogući pravni putevi da se ospori ovaj zakon pred mađarskim i međunarodnim sudovima". Nevladina organizacija Amnesti internešenel (AI) ocenila je da su ove odredbe "u suprotnosti sa međunarodnim i nacionalnim obavezama Mađarske po pitanju ljudskih prava".

Nakon što je ograničio nezavisnost pravosuđa i medija po povratku na vlast 2010. godine, premijer Viktor Orban je od reizbora 2018. godine pokrenuo "novu eru" s ciljem promovisanja hrišćanskih i tradicionalnih vrednosti.

Mađarski parlament je početkom maja već odbacio ratifikaciju međunarodnog sporazuma za bolju zaštitu žena od nasilja, koji mađarska vlada vidi kao promovisanje "destruktivne polne ideologije".Evropski parlament je u septembru 2018. aktivirao proceduru u okviru člana 7 Ugovora o Uniji za kršenje evropskih vrednosti, što u teoriji može da dovede do sankcija Mađarskoj.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.