Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Miodrag Lekić mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, ambasada SAD protiv formiranja - | K-013 Portal

Miodrag Lekić mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, ambasada SAD protiv formiranja

miodrag lekić, crna gora, mandatar

Predsednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je danas poslanicima da su ispunjeni uslovi da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade Crne Gore. Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je danas da postoji načelani dogovor da nova Vlada Crne Gore bude formirana pre 20. januara, kada će biti raspisani predsednički izbori.

Ona je rekla da su se ti uslovi stekli pošto predsednik Milo Đukanović nije predložio mandatara na zahtev parlamentarne većine.

Lekića je za mandatara predložila stara nova većina, koju čine stranke pobednice izbora u avgustu 2020. godina.

Rekla je da je Lekić mandatar voljom 41 poslanika Skupštine.

Lekić je zahvalio na potvrđenom poverenju, koje je, kako je naveo, iskazano kroz više akata većine.

Ovo nije moja personalna bitka i put, već zajednički. Uspećemo ako i dalje bude sve zajedničko, kazao je Lekić, preneli su podgorički mediji.

Dogovor da Vlada bude formirana pre 20. januara

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je danas da postoji načelani dogovor da nova Vlada Crne Gore bude formirana pre 20. januara, kada će biti raspisani predsednički izbori.

Mandić je na konferenciji za novinare komentarisao zahtev predsednik PzP Nebojše Medojevića da im pripadne sektor bezbednosti u novoj izvršnoj vlasti i naveo da je jedno mesto potpredsednika namenjeno tom pokretu, ali da o tome treba pitati mandatara Miodraga Lekića.

Mandić je rekao da su predvideli da predsednik država Milo Đukanović neće dati mandat Lekiću za sastav nove vlade.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je ranije da je Miodrag Lekić i formalno mandatar za sastav nove vlade prema izmenjenom Zakonu o predsedniku.

Đukanović je danas obavestio pismom Mandića da ne spori da Lekić ima podršku većine od 41 poslanika za mandatara, ali da izmenjeni Zakon o predsedniku smatra neustavnim i da neće učestvovati u njegovoj primeni.

Lekić nije isključio mogućnost da odustane ako bude projekcija i trgovine

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Miodrag Lekić nije isključio mogućnost da odustane od formiranja vlade ako, kako je kazao, bude projekcija i trgovina koje su se dešavale i koje su bile prevršile svaku meru.

Ambasadorka SDA: Ne formirati vladu

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ponovila je danas stav američke administracije da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Rajnke je u razgovoru sa predsednicom parlamenta Danijelom Đurović rekla da je zabrinuta zbog duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

Ukazujući na mišljenje Venecijanske komisije, Rajnke je ponovila stav Sjedinjenih Država da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku, navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Rajnke je, kako se dodaje, poručila da su SAD spremne da pomognu da se trenutna situacija prevaziđe u što skorijem roku.

Ona se saglasila sa Đurović da je popunjavanje Ustavnog suda osnovni preduslov za rešavanje svih drugih problema i kamen temeljac na kojem treba dalje graditi crnogorsku demokratiju.

Đurović je rekla da je zadovoljna saradnjom i političkim dijalogom Crne Gore i SAD koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama, uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Kako je saopšteno, Đurović je kazala da je neophodno što hitnije kompletirati Ustavni sud, kao najvišu sudsku instancu u državi, koja je preduslov za rešavanje svih otvorenih pitanja.

"Ipak verujem da mi nismo trgovačko društvo, nas 41", rekao je Lekić u parlamentu, nakon što je konstatovano da su se stekli svi uslovi da on bude mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore.

Lekić je istakao da je jasno da je "ovde sve regularno" i da je predsednik Milo Đukanović imao mogućnost da imenuje mandatara, što bi, kako je kazao, Crnu Goru kao državu učinilo ozbiljnijom.

"Skupština ima pravo da sastavlja vlade. Ovaj zakon (o predsedniku) je još više pomogao da se to realizuje i ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav i da je ovo bila odbrana Ustava", rekao je Lekić i dodao da uvažava i drugačija mišljenja.

Ocenio je da zemlja izgleda kao da je pod opsadom, nema vlade, nema Ustavnog suda, ne može se ostvariti prenos vlasti u Podgorici.

"Kao država smo u iskušenju kredibiliteta, ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da smo sposobni i da ćemo da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja mandata do sastavljanja vlade postoji period i on neće ići lako. Nije slučajno da smo dve godine pravili određene eksperimente - vlada eksperata, evropska vlada. Ova neće imati neki bučan naslov, ona će imati naziv crnogorska vlada jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori i nju je izabrao parlament Crne Gore", kazao je Lekić.

Pozvao je kolege da budu na visini zadatka i nađu meru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja.

"Ako ne bude toga, a pravićemo evidenciju vrlo preciznu svih odnosa prema tom procesu, nije isključeno da i ja odustanem ako bude projekcija, trgovina koje su se dešavale, koje su bile prevršile svaku meru. Ipak verujem da mi nismo trgovačko društvo, nas 41", rekao je Lekić.

Ako bude premijer, Lekić je kazao da će dati sve od sebe da bude urađeno sve ono što je trebalo uraditi još pre dve godine.

"Moramo ne samo da zaustavimo blokadu zemlje već i da se otvori neohodan politički proces, znači dijalog po raznim pitanjima, datumu izbora, sve to što je stvar zajedničkog spektra političkog delovanja", kazao je Lekić, preneli su podgorički mediji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.