Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mustafa: Pitanje Zajednice srpskih opština može biti na stolu za pregovore - | K-013 Portal

Mustafa: Pitanje Zajednice srpskih opština može biti na stolu za pregovore

Pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom može biti na stolu tokom razgovora Beograda i Prištine, jer je to pitanje za koje je Kosovo preuzelo obavezu, izjavio je predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.

Mustafa je rekao da to "neće biti Zajednica koje ima izvršna ovlašćenja ili Zajednica koja bi mogla biti treći nivo vlasti, već udruženje u kojem će se koordinirati rad između opština", prenosi Kosovo online, pozivajući se na RTV21.

Formiranje ZSO dogovoreno je Briselskim sporazumom Beograda i Prištine potpisanim 19. aprila 2013. godine.

Zajednicu srpskih opština, u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, sačinjava 10 opština sa srpskom većinom na KiM. Na severu su to Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, a na jugu Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Štrpce, Ranilug i Parteš.

Prema potpisanom sporazumu, Zajednica srpskih opština bi trebalo da ima svoju upravljačku strukturu koju bi činili predsednik, njegov zamenik, Savet, kao i Skupština ZSO, sa legalno i legitimno izabranim predstavnicima postojećih Skupština u tih 10 opština.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.