Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Najmoćniji brod američke ratne mornarice uplovio u Jadran - | K-013 Portal

Najmoćniji brod američke ratne mornarice uplovio u Jadran

americka ratna mornarica, brod, jadran, split

Najmoderniji američki nosač aviona na nuklearni pogon, Ju-Es-Es Džerald Ar Ford (USS Gerald R. Ford), doplovio je jutros do Splita.

Ulazak u vode hrvatskog Jadrana najvećeg ratnog broda u istoriji, dužeg od 330 metara i visokog 76 metara, spada u retke dolaske tog nosača aviona u mora drugih država, navodi televizija N1.

Bio je u Kanadi i Velikoj Britaniji, a u maju ove godine učestvovao je u vežbama NATO-a u norveškim vodama.

Cena izgradnje tog broda iznosila je 12,8 milijardi dolara, a za istraživanje i razvoj izdvojeno je dodatnih 4,7 milijardi dolara.

Brod može da nosi 75 aviona, a posada, uključujući avionsko osoblje, broji oko 4.500 ljudi.

Ju-Es-Es Džerald Ar Ford je najnoviji nosač aviona američke mornarice sa mnoštvom tehnolgija za postizanje veće ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i zajedničke interoperabilnosti, uz smanjenje operativnih troškova i troškova održavanja.

Brod je prvi novi nosač aviona dizajniran u više od 40 godina, i ima fleksibilnost za rad s budućim generacijama aviona. Nazvan je po 38. predsedniku SAD Džeraldu Fordu (1974-1976).Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.