Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nema konačnih rezultata izbora u Crnoj Gori, formiranje vlade na čekanju - | K-013 Portal

Nema konačnih rezultata izbora u Crnoj Gori, formiranje vlade na čekanju

drzavna izborna komisija, crna gora, rezultati izbora

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopštila je da se nisu stekli zakonski uslovi za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Predsednik DIK-a Nikola Mugoša izjavio je da su određene žalbe još bez epiloga „zbog čega je nemoguće proglasiti rezultate“.

Iz Pokreta Evropa sad koji je prema preliminarnim rezultatima osvojio najviše glasova, saopštili su da će zvanične razgovore o novoj vladi početi tek nakon proglašenja konačnih rezultata izbora.

Mugoša je za RTCG kazao da ne može reći koji je krajnji rok da se rezultati izbora utvrde, zato što to zavisi od više faktora, odnosno kada će podnosioci dostaviti prigovore DIK-u i koja će biti dinamika odlučivanja Ustavnog suda.

Do danas su podneta 24 prigovora, među kojima najviše Socijaldemokratske patrije i koalicije „Pravda za sve“, Vladimira Leposavića. Oni prema preliminarnim rezultatima nisu prešli izborni cenzus.

Vanredni parlamentarni izbori za 81 mesto u crnogorskom parlamentu, održani su 11. juna, a novoj vladi treba podrška najmanje 41 poslanika. Nijedna partija ni koalicija nije osvojila dominantnu većinu.

Najviše poslanika imaće Pokret Evropa sad, njih 24, koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista 21, prosrpska koalicija nedavno rasformiranog Demokratskog fronta 13, dok Demokrate i URA imaju 11 poslanika.

Partije nacionalnih manjina osvojile su 10 mandata mandata, a koalicija oko Socijalističke narodne partije dva.

Shodno Ustavu, Konstitutivna sednica novog parlamenta biće održana 15 dana pošto Državna izborna komisija proglasi konačne rezultate izbora.

Nakon formiranja novog saziva Skupštine, predsednik Crne Gore Jakov Milatović narednih 30 dana obavlja konsultacije sa nosiocima izbornih lista i liderima stranaka.

Potom Milatović predlaže mandatara iz one političke grupacije koja ga uveri da ima podršku skupštinske većine.

Mandatar ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i program rada buduće vlade.

Skupština na sednici odlučuje da li će podržati mandatara.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.