Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Oborena vlada Dritana Abazovića, za glasale i Demokrate - | K-013 Portal
crna gora, crne gore, dritan abazović

Oborena vlada Dritana Abazovića, za glasale i DemokratePoslanici Skupštine Crne Gore su na vanrednoj sednici izglasali nepoverenju 43. vladi Vladi Crne Gore na čelu sa Dritanom Abazovićem. Inicijativu je pokrenulo, pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Za smenu Vlade glasalo je 50 prisutnih poslanika, dok je protiv bila predsednica Skupštine Danijela Đurović (SNP). Poslanik Force Genci Nimanbegu se nije izjasnio.

Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i koalicije "Crno na bijelo", kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić nisu prisustvovali glasanju.

Za smenu Abazovićevog kabineta glasalo je 50 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SDP), Liberalne partije (LP), Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca, Prave i Ujedinjene Crne Gore. Ministre u Vladi imaju SDP i BS.

Tokom vanredne sednice Skupštine Crne Gore, Demokrate i Prava Crna Gora zatražili su da Abazović prvo podnese ostavku, da se potom pristupi formiranju vlade na osnovu izborne volje građana od 30. avgusta 2020., ali i da se svi učesnici nove vlade obavežu da neće sarađivati sa DPS-om Mila Đukanovića.

Poslanik i potpredsednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica poručio je sinoć da ta stranka neće ni u kom slučaju sarađivati sa DPS-om Mila Đukanovića i da su spremni na formiranje nove vlade koja će poštovati izbornu volju građana od 30. avgusta 2020.

Aktuelnoj vladi i premijeru Abazoviću Koprivica je zamerio to što je zajedno sa DPS-om srušio vladu Zdravka Krivokapića i što je, kako je rekao, netrepnuvši glasao za razrešenje Alekse Bečića, predsednika Demokrata, koji je bio predsednik Skupštine.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović, rekao je da Abazović zbog sujete ne želi da podnese ostavku i tako "resetuje odnose na ono što su vrednosti 30. avgusta".

"Mi večeras ne rušimo ništa drugo osim vlade DPS-a... Mi rušimo večeras vladu DPS-a", rekao je Martinović i istakao da Demokrate žele da razgovaraju o ozbiljnim inicijativama.

"Večeras, kad srušimo ovu vladu DPS-a, ko god potpiše da neće praviti bilo kakvu većinu s njima, već od sutra mogu da počnu pregovori za formiranje 44. vlade, u kojoj nema DPS-a", naveo je Martinović.

Predsednik Demosa Miodrag Lekić kritikovao je vladu Abazovića, smatra da je zaslužila da bude oborena, ali da je on neće rušiti.

"Neću glasati za pad vlade, neću je ni braniti. Neću praviti društvo DPS-u i njenom predsedniku (Milu Đukanoviću)", rekao je Lekić.

Lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je predlog za rekonstrukciju vlade, koji su potpisali CnB i SNP, nazvao "mega-blefom".

"Odmah treba oboriti ovu vladu DPS. Glasati protiv Ranka Krivokapića (SDP) i Raška Konjevića (SDP) je privilegija, pogotovo za Srbe. Jedva čekam", rekao je Milačić.

On je zamerio Abazoviću da predlogom za rekonstrukciju vlade samo želi da zadrži fotelju i optužio ga da, kako je naveo, besramno zloupotrebljava Temeljni ugovor.

U toku jučerašnje rasprave, poslanik DF Slaven Radunović predložio je da se predstavnici stranaka pobednica na avgustovskim izborima 2020. dogovore o formiranju nove parlamentarne većine. Radunović je rekao da je sve bolje od povratka DPS Mila Đukanovića na vlast.

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je na dogovor stranaka pobednica i dodao da nakon toga treba uvesti vanredno stanje, jer, kako je rekao, ne može bitka protiv organizovanog kriminala da se dovede do kraja ako se ne budemo ujedinili.

"Ako paktiramo sa đavolom, suočićemo se sa onim sa čim ste se vi suočili", poručio je Mandić.

Abazović je juče ostao pri stavu da je pitanje poverenja njegove vlade pokrenuto od DPS-a i partnerskih partija nakon što je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da je hajka na njegovu vladu krenula zapravo sa zaplenom cigareta u Luci Bar u maju mesecu.

"Ovo što pričam oko šverca cigareta je vezano sa ubistvom Duška Jovanovića. Ljudi povezani sa tim ubistvom i dalje ovde vedre i oblače. Rešenje tog ubistva bi bio veliki pokreta promena u CG", rekao je Abazović i dodao da je to povezano i sa ubistvom Iva Pukanića.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.