Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Plenković: Sankcije nije uvela Hrvatska, već zajedno sve članice EU - | K-013 Portal

Plenković: Sankcije nije uvela Hrvatska, već zajedno sve članice EU

andrej plenkovic, hrvatska, sankcije

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Pragu, povodom kritika srpskih zvaničnika zbog zabrane uvoza ruske nafte, da je osmi paket sankcija prema Rusiji donela zajedno cela EU, a ne Hrvatska i da njegova primena nije odložena, već da za sve stupa na snagu kako je i planirano, 1. decembra.

Uoči neformalnog sastanka šefova država ili vlada EU, Plenković je ocenio da su optužbe srpskih zvaničnika na račun Hrvatske smešne, uvredljive, netačne i bezobrazne teze.

„EU je donela zajedno – svih 27 država članica, a ne Hrvatska, paket sankcija prema Rusiji. Srbija ni na koji način nije dokazala, niti je EK to potvrdila bilo kojim argumentom, da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroženosti, da uvoz ruske nafte u Srbiju predstavlja poslednju slamku spasa da bi radila rafinerija u Pančevu ili da bi građani Srbije imali benzin, dizel“, rekao je Plenković novinarima u Pragu.

On je negirao tvrdnje zvaničnika Srbije da je odluka odložena do 1. decembra, naglasivši da ona „za sve stupa na snagu u decembru, kako je uvek i trebalo da stupi“.

„Nije ovde juče došao Vučić i izborio se za neko odlaganje, to je nonsens. Odluka će stupiti na snagu takva kakva jeste, na vreme“, rekao je hrvatski premijer novinarima.

On je ponovio da Srbija može da uveze bilo koju naftu, osim ruske.

„Poenta je u tome da Srbija može danas preko Krka, preko Jadranskog naftovoda, da uveze koju god hoće naftu osim ruske, jer je EU odlučila da primeni režim sankcija na uvoz ruske nafte“, objasnio je Plenković.

On je pitao u čemu je problem ako Srbija to može da uradi.

„Nema nikakvog problema. Janaf je tu, Krk je tu, Hrvatska je tu, solidarnost je tu“, zaključio je premijer Hrvatske.

Plenković je pozvao Srbiju da kaže koju je to sankciju iz osam paketa sankcija EU primenila prema Rusiji, naglasivši da Srbija treba da shvati da, ukoliko želi u EU, to podrazumeva i neka načela i pakete sankcija.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.