Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Plenković: Treba revidirati Dejtonski sporazum - | K-013 Portal

Plenković: Treba revidirati Dejtonski sporazum

Plenković, Dejtonski sporazum, Ujedinjene nacije

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska smatra da treba revidirati Dejtonski sporazum i u onlajn govoru na 75. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da se Zapadni Balkan promenio nabolje, ali i da neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju.

Plenković je pozvao na punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi sprečio izborne inženjeringe.

On je ocenio da je iskreno pomirenje ključno za stabilnost regije, a da se to može graditi samo na istini i zasnovano na činjenicama, zajedno sa pronalaskom nestalih i pravdom za sve žrtve.

Plenković je tokom obraćanja pozvao i na reformu UN, istakavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

On je rekao da krize, poput pandemije korona virusa, ne smeju dovesti do „izolacionizma u međunarodnoj zajednici“, nego podstaći spremnost na saradnju „u pravom duhu solidarnosti i međusobne podrške“,i da nijedna organizacija nije u boljem položaju da to učini od Ujedinjenih nacija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.