Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Podnete optužnice za nasilnike na protestima u Skoplju - | K-013 Portal

Podnete optužnice za nasilnike na protestima u Skoplju

protesti, skoplje

Osnovno tužilaštvo u Skoplju danas je sudu podnelo optužnice protiv 12 osoba zbog nasilja na protestima protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta i početak pregovora Severne Makdonije sa EU.

Kako se navodi u saopštenju, skopsko tužilaštvo je, posle sprovedenog postupka, podnelo optužni predlog protiv ukupno 12 osoba, od kojih je devet optuženo za krivično delo „učestvovanje u masi koja će izvšiti krivično delo“, dok se troje goni za „izazivanje opšte opasnosti“.

„Devet okrivljenih je na javnom okupljanju građana, 5. i 6. jula, učestvovalo u masi koja je izvršila krivično delo – nasilje ispred Sobranja Severne Makedonije. Oni su gađali policajce koji su bili u kordonu policije radi zaštite zgrade parlamenta kamenicama, bekaton pločicama, metalnim predmetima, saobraćajnim znacima, kantama za otpatke i pirotehničkim sredstvima“, navodi se u optužnici.

Pri tome je, dodaje se, jedan policajac teško povređen, 26 policajaca je zadobilo telesne povrede, a optuženi su oštetili zgradu parlamenta u ukupnoj vrednosti od 576.665 denara, oštetili policijsku opremu i policijsko vozilo „škoda jeti“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je nakon što je veća grupa mladjih demonstranta, od kojih su neki bili maskirani, 5. jula napala policijski kordon pred Sobranjem, saopštila da je povređeno ukupno 47 policajaca i da je privedeno 11 nasilnih demonstranata.

Među troje koji se gone za izazivanje javne opasnosti je i 40-godišnji Skopljanac koji je 6. jula na platou kod Trga Skenderbeg pucao u vazduh kada je prolazila kolona demonstranta.

Taj muškarac, za koga je lider najveće opzicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski to veče tvrdio da je hteo da ga ubije, je, prema tužilaštvu, kod Trga Skederbeg „u dva navrata ispalio dva metka u vazduh“ iz pištolja „valter“.

Sedmorici okrivljenih skopski sud je u prethodnom postupku odredio meru kućnog pritvora, a petorici zatvorski pritvor. A zbog bezbeđenja prisustva okrivljenih u toku postupka nadležni tužioci su danas podneli predloge za nastavak tih mera.

U Skoplju se od subote, 2. jula, održavaju protesti protiv francuskog predloga, koje podržava koalicija oko VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Levica Dimitra Apasijeva, na kojima se od vlasti traži da odbije taj predlog, jer, kako kažu, vodi bugarizaciji njihove zemlje.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.