Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predsednica Kosova: Na sastanku od 10 minuta se videlo da Vučića ne interesuju rešenja za mir - | K-013 Portal

Predsednica Kosova: Na sastanku od 10 minuta se videlo da Vučića ne interesuju rešenja za mir

vjosa osmani, kosovo

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila danas u Kišnjevu da je "tokom kratkog sastanka" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem videla da njega "ne zanimaju ni rešenja ni mir" već da je, kako je ocenila, on glavni izvor nestabilnosti u regionu.

Ona je u intervjuu za RTK navela da je sastanak, na marginama samita Evropske političke zajednice trajao oko 10 minuta.

"Na kraju sastanka sa (predsednikom Francuske Emanuelom ) Makronom i (nemačkim kancelarom Olafom) Šolcom, oni su predložili da se neformalno razgovara sa predsednikom Srbije", kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, prisustvovao je i visoki predstavnik EU Žozep Borel.

"Imali smo zajednički sastanak oko 10 minuta, gde se još jednom pokazalo da Vučića ne zanimaju ni rešenja ni mir, već da je u stvari glavni izvor nestabilnosti u celom našem regionu", kazala je Osmani.

Ona je rekla da će nastaviti da radi sa partnerima (Kosova) - Nemačkom, Francuskom i sa SAD kao ključnim saveznikom ali i sa drugim zemljama na, kako je navela, nekim od pitanja koje predlažu Makron i Šolc.

Prema njenim rečima, nastaviće da radi i na onome što je državni sekretar SAD Entoni Blinken, takođe predložio.

Dodala je da su pred Kosovom "možda lokalni izbori na severu".

"Imamo zajedničku volju, a to je da suvereno i nezavisno Kosovo bude uspešno na celoj svojoj teritoriji. Naravno, nikada ne bežeći od obaveza zaštite svih građana, uključujući i srpsku manjinu", naglasila je Osmani.

Rekla je da je u početku došlo do trojnog sastanka nje sa Makronom i Šolcom i da je to bio predlog francusko-nemačke strane, da bi, kako je navela, na kraju tog sastanka bilo njihovo insistiranje da se razgovara sa predsednikom Srbije.

"...Jasno sam stavila do znanja da ne pregovaram jer se pregovori vode u Briselu i Ustavni sud (Kosova) je jasno definisao ko vodi te pregovore", rekla je ona.

Dodala je da kao predsednica Kosova poštuje predlog saveznika, koji su, kako je ukazala, "dali i daju mnogo za stabilnost Kosova i regiona".

"Sedeli smo i razgovarali. Pre njih sam tražila od Vučića da skloni vojsku sa granice, da ukloni kriminalne bande sa Kosova. Da sprovede dugu listu sporazuma koje nije sproveo", prenela je ona.

"Pitala sam ga ima li dogovora ili nema, po njemu, jer on izlazi pred druge stranke, možda poštuje dogovore, ali on izlazi javno i kaže da ih neće sprovoditi", kazala je Osmani.

Ona je rekla da Vučić "nema odgovor" i, kako je kazala, "kao i obično odmah su usledile optužbe i mnoge druge stvari".

Predsednica Kosova je to ocenila kao "mentalitet prošlosti".

Osmani je rekla i da je jasan zahtev Nemačke i Francuske, da , kad god se organizuju izbori, na njima treba da bude učešća, te da se, kako je navela, " Srbima ne zabranjuju učešće i da se ne vrši pritisak na njih da ne učestvuju na izborima".

Prema njenim rečima, ni na ovaj zahtev Vučić nije imao odgovor.

Ona je rekla da u okviru zakona i Ustava Kosova postoji mogućnost novih izbora, ali je, kako je ukazala, važno da Srbi na severu učestvuju na njima.

"Dakle, oni moraju da učestvuju i biraju gradonačelnike koje žele i da se postaraju da se njihova prava poštuju preko predstavnika koje biraju", rekla je Osmani, ne isključujući ovu meru kao rešenje za smirivanje situacije.

Kazala je da zakoni Kosova dozvoljavaju nove izbore ako, kako je obajsnila, postoji određeni procenat građana koji su na biračkom spisku i pokrenu takav postupak.

"Dakle, ako postoje takve procedure, naše institucije su prinuđene da deluju", podvukla je ona.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.