Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rama: Kosovo ima dva puta, rat ili 'Otvoreni Balkan' - | K-013 Portal

Rama: Kosovo ima dva puta, rat ili 'Otvoreni Balkan'

edi rama, kosovo, albanija

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da povodom tenzija na severu Kosova podržava 100 odsto Vladu Kosova.

„Jučerašnji dogadjaj je odraz duboke teškoće koja postoji u ovom odnosu i vršenju suvereniteta na celoj teritoriji države Kosovo, na osnovu sporazuma dogovorenog izmedju Kosova i Srbije u Briselu. U ovom trenutku podržavam 100 odsto Vladu Kosova i vlasti Kosova da se sporazum sprovede“, rekao je Rama, prenosi Kosovo onlajn.

Rama je naglasio da je kosovska vlada donela ispravnu odluku sprovodeći reciprocitet, a zatim ga odložili za 30 dana i da u takvim situacijama Kosovo ima dva puta, jedan povratak i rat, a drugi način da sedne za sto „Otvorenog Balkana“.

„Ove situacije ne pokazuju da je ‘Otvoreni Balkan’ nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna, ove situacije pokazuju zašto je potreban ‘Otvoreni Balkan’. To je razlog zašto Kosovo treba da dodje i sedne za sto ‘Otvorenog Balkana’. Kada stvari krenu naopako, postoje dva načina. Jedan je rat, od kojeg niko ne dobija, drugi put je izgradnja mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir svojoj deci“, poručio je Rama.

Albanski premijer je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom najnovijih dešavanja na Kosovu, da ne daje „nikakvo opravdanje pojedinim grupama na severu Kosova“.

„Pozivam predsednika Srbije da ne daje nikakvo opravdanje pojedinim grupama na severu Kosova, koje se iz svojih razloga protive primeni sporazuma koji se mora primeniti i koji je validan da bi dijalogu Kosova i Srbije dao veći kredibilitet“, rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo da sporazumi dogovoreni s drugom stranom treba da se sprovode, a ne da se o njima raspravlja.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.