Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šmitova moguća uloga u smeni Dodika razmatra se među zapadnim zemljama - | K-013 Portal

Šmitova moguća uloga u smeni Dodika razmatra se među zapadnim zemljama

milorad dodik, smena, smit

Vodeće zemlje Zapada prvi put ozbiljno su počele da razvijaju scenarije o tome kako bi Republika Srpska mogla da izgleda bez Milorada Dodika, što je jasan znak podrške visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da smeni Dodika s pozicije predsednika RS i da mu zabrani političko delovanje, objavila je regionalna N1 televizija.

Šmit ima punu podršku Zapada da pojača pritisak na Dodika kako bi mu bilo jasno da će biti uklonjen iz političkog života, a jedini način da se to ne desi je da predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijalademokrata (SNSD) hitno obustavi antidržavno delovanje", navodi N1, pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore iz međunarodnih krugova.

Diplomatski izvori bliski zapadnim silama rekli su za N1 da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija gube strpljenje, i da su sada prvi put jedinstvene u stavu da je Dodik prešao crvenu liniju i da njegovi antiustavni potezi ne mogu proći nekažnjeno, jer on svojim nerazumnim i opasnim delovanjem ugrožava mir i dejtosnku strukturu BiH.

Dalje se navodi da službeni Vašington, London, Berlin, Pariz i Rim, čiji predstavnici zajedno djeluju u okviru Kvinte, sazreli u uverenju da ranije donesene američke i britanske sankcije protiv Dodika nisu zaustavile njegove pokušaje rušenja države i da se mora preći u novu fazi direktnijeg delovanja s ciljem očuvanja teritorijalnog integriteta i Ustava BiH, službeni Brisel još se dvoumi i nema jasan stav.

"Evropska unija nije, po uzoru na SAD i Veliku Britaniju, uvela sankcije Dodiku zbog unutrašnjih neslaganja, a među briselskim birokratama prevladava mišljenje da svaka nova odluka visokog predstavnika udaljava Bosnu i Hercegovinu od članstva u Evropskoj uniji", stoji u tekstu.

Iako Turska, kao predstavnica Organizacije islamske konferencije u Savetu za primenu mira u BiH, podržava poslednje odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice, nije jasno kakav je stav Turske prema smeni Dodika, dodaje se.

S druge strane, Rusija je prekinula učešće u radu Savetu za rimenu mira, ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, ali podržava sve odluke koje je donela Narodna skupština RS, uključujući i poslednju o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je u subotu nametnuo nove odluke kojima je poništio zakone o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda na prostoru RS i neobjavljivanju njegovih odluka u Službenom glasniku RS.

Izmenio je i odredbe Krivičnog zakona, prema kojima je neprovođenje njegovih odluka krivično delo, za šta je zaprećena kazna zatvorom od šest meseci do pet goidna, kao i mogućnost smene sa dužnosti.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.