Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stručnjak za vojnu avijaciju o eksploziji u Zagrebu: Bespilotna letelica ili avion iz Ukrajine? - | K-013 Portal
bespilotna letelica, zagreb, eksplozija

Stručnjak za vojnu avijaciju o eksploziji u Zagrebu: Bespilotna letelica ili avion iz Ukrajine?Neidentifikovana leteći objekat koji se srušio u Zagrebu na Jarunu u četvrtak posle 23 sata mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Strizh. To je zaključak Tajlera Rogovaja, stručnjaka za vojnu avijaciju.

Rogovaj je, prenosi Index, detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu. I da priča bude još bizarnija, smatra da je ta letelica u Hrvatsku stigla iz Ukrajine, nakon što se pokvarila.

"Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Ozbiljno se pokvario, preleteo celu Mađarsku, da bi se na kraju srušio u Zagrebu. Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141", napisao je pomenuti stručnjak.

Zbunjujuće i alarmatno je da je letelica došla do Zagreba. Rogovej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

"Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini", dodao je on.

Rogovaj dodaje da je letelica koja se srušila više krstareća raketa, nego tradicionalna bespilotna letelica.

"Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka i snimanje", napisao je ovaj stručnjak.

Sleće pomoću padobrana, a zagrebačka policija potvrdila je da je na mestu pada pronašla dva padobrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.