Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Crnoj Gori u toku lov na ruske špijune - | K-013 Portal

U Crnoj Gori u toku lov na ruske špijune

podgorica, lov na ruske spijune

U Podgorici su u toku pretresi na zahtev Specijalnog tužilaštva zbog krivičnog dela špijunaža, potvrdio je za Radio slobodna Evropa (RSE) portparol crnogorskog tužilaštva Vukas Radonjić.

"Policija pretresa stanove i druge prostorije više građana, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Za sada niko nije lišen slobode", naveo je Radonjić.
 
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je na sednici Vlade pozdravio akciju Specijalnog državnog tužilaštva: "Radi se o međunarodnoj akciji koja se realizuje s našim partnerima i koja ima za cilj očuvanje nacionalnih interesa Crne Gore".
 
Kako su prethodno objavile Vijesti, više crnogorskih državljana uhapšeno je jutros u Podgorici, zbog sumnje da su radili za obaveštajnu službu Rusije. Akciju je vodila Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), u čijoj je nadležnosti to krivično delo, a sprovedena je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).
 
Prema jednom izvoru, jedna od uhapšenih osoba je, prema podacima ANB, više od decenije radila za rusku službu i deo je šire grupe čiji su članovi poznati ANB. Navodno je u pitanju službenik državne administracije.
 
Isti izvori navode da je današnja akcija tek početak aktivnosti na otkrivanju saradnika stranih obaveštajnih službi.
 
Iz ANB nisu odgovorili da li je tačno da je uhapšeno više osoba zbog sumnje za špijunažu.
 
U okviru akcije ANB, SDT i Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) izvršeni su pretresi na više lokacija u Podgorici i okolini tokom kojih su, navodi izvor, pronađeni predmeti "od interesa za istragu".
 
Drugi sagovornik Vijesti rekao je da je ova akcija deo međunarodne i da su među uhapšenima i neki ruski državljani.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.