Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Crnoj Gori zabranjena putovanja, javna okupljanja i ekskurzije - | K-013 Portal

U Crnoj Gori zabranjena putovanja, javna okupljanja i ekskurzije

Iako koronavirus još nije zabeležen u Crnoj Gori, zbog pogoršane epidemiološke situacije u svetu, Institut za javno zdravlje je predložio, a Ministarstvo zdravlja je donelo određene naredbe i preporuke koje se odnose na putovanja u kritična područja, javna okupljanja kao što su sportski događaji, ali i litije.

"Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španiju, Iran Južnu Koreju i Kinu. U skladu sa Zakonom o strancima uvodi se privremena zabrana njihovog ulaska. Državljani Crne Gore koji se se zatekli u tranzitu u tim državama biće u kućnoj izolaciji 14 dana, pod aktivnim nadzorom", izjavio je ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji za novinare.

Naređeno je i da se odlože i sve ekskurzije u inostranstvo, a sportska dešavanja održavaju bez publike.

"Državljani Crne Gore koji su se zadesili u tranzitu i u povratku su iz Italije, Španije, Južne Koreje, Irana i Kine staviće se u kućnu izolaciju pod aktivnim nadzorom i ograničenim kretanjem u trajanju od 14 dana. Nad svim članovima porodice primenjivaće se iste mere. Nepoštovanje ove mere podleže zakonskoj odgovornosti," rekao je Hrapović.

U trenutku kada je gotovo izvesno da će se koronavirus pojaviti i u Crnoj Gori, akcenat treba staviti na posebnu odgovornost svakog pojedinca.

"Borba protiv koronavirusa nije samo stvar zdravstvenog sistema, sve mere su bez efekta ako se putnici ne budu pridržavali tih mera. Trenutno je 381 pod zdravstvenim nadzorom", rekao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić, prenela je RTCG.

On je rekao da su testirali 39 osoba na koronavirus i da je to, na 600.000 stanovnika Crne Gore, mnogo veća stopa nego što je slučaj sa pojedinim državama regiona.

Begić je apelovao da treba preduzimati sve mere da ne bi došlo do širenja virusa, te dodao da je nepoštovanje naredbi kažnjivo.

"Dovoljan nam je jedan neodgovoran pojedinac koji se vratio iz severne Italije da napravi veliki problem. Naš posao je da objasnimo ljudima da ukoliko osete simptome da se jave zdravstvenim ustanovama”, rekao je Begić.

Direktor Instituta za Javno zdravlje Boban Mugoša je saopštio da sistem funkcionise i da nema ni jednog slučaja novog virusa u Crnoj Gori.

"Nemamo šta da krijemo, čim saznamo da imamo prvi slučaj Kovida 19, javnost će biti obaveštena u roku od 10 minuta. Nije nam cilj da bilo šta krijemo, ovaj posao moramo da odradimo zajedno. U Italiji se pokazalo da je neprihvatanje preporuka ponašanja dovelo do toga sto je virus zahvatio celu Italiju", rekao je Mugoša.

Preventivne mere uvedene su i za zaposlene u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

"Obustavljene su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu. Neophodna je adekvatna komunikacija sa zdravstvenim službama koja je imperativ. Takođe, rukovanje, grljenje i slično treba izbegavati, kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje", rekao je Hrapović.

Mugoša je rekao da najviše strahuju od nultog pacijenta, ali je naglasio da sve putnike koji su boravili na zaraženom području testiraju te da Institut raspolaže sa dovoljnim brojem testova.

Na pitanje da li je neko od čelnika zdravstvenih institucija kontaktirao sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u vezi sa okupljanjima na litijama, ministar Hrapović je odgovorio da je preporuka jasna, te da je potrebno izbegavati masovna okupljanja.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.