Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Sloveniji parlamentarni izbori - | K-013 Portal

U Sloveniji parlamentarni izbori

slovenija, parlamentarni izbori

U Sloveniji će danas biti održani parlamentarni izbori, na kojima gotovo 1,7 miliona birača odlučuje između politike, koju je poslednje dve godine vodio aktuelni premijer Janez Janša, i alternative koju obećava menadžer Robert Golob.

"Mrtvu trku" vode Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koji nastoji da osigura četvri mandat, i Pokret sloboda koju je pre izbora formirao Robert Golob (55), istaknuti menadžer koji je godinama vodio veliko državno energetsko preduzeće GEN.

Izborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta uveče u 19 sati, a prema anketi listova Dnevnik i Večer objavljenih u sredu, Pokret sloboda ima 26,3, a Janšin SDS 25,5 odsto podrške.

Neizvesna je i trka za treću najjaču stranku, koja se vodi između Levice (8,8 odsto) i socijaldemokrata (8,6 odsto).

Cenzus od četiri odsto sigurno će preći i demohrišćanska Nova Slovenija (7,8 odsto), a na ivici praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMS S), navodi Hina.

Za ulazak u parlament bori se dvadesetak stranaka i građanskih lista, a smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebalo da budu najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata, u parlamentu koji broji 90 mesta.

Zbog specifičnosti slovenačkog izbornog sistema, u vladajuće koalicije moraju biti uključene najmanje tri stranke, a ni u tom slučaju im nije uvek garantovana stabilnost.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.