Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vlada Crne Gore poručila da nema rasprodaje imovine zbog kineskog kredita - | K-013 Portal
vlada crne gore

Vlada Crne Gore poručila da nema rasprodaje imovine zbog kineskog kreditaIz Vlade i Ministarstva finansija Crne Gore negirali su da postoji plan rasprodaje državne imovine, kako bi bio vraćen dug kineskoj banci, odobren radi finansiranja izgradnje prioritetne deonice autoputa.

Iz Vlade su to kazali za list Dan, nakon što je agencija Rojters prenela da Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o korišćenju stotina miliona evra jeftinog kredita Evropske unije, i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi ublažila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga.

Iz Vlade su, prenosi RTCG, pojasnili da su više puta isticali da Crna Gora ima stabilne javne finansije.

“Nije tačno da se priprema bilo kakva rasprodaja državne imovine, niti za tim ima potrebe. Ova Vlada je obezbedila da Crna Gora ima novca za finansiranje svih obaveza, što uključuje i one prema kineskim poveriocima. Jasno smo više puta saopštili da od Evropske unije nismo tražili da preuzme ili otplati dugovanja koja imamo za nezavršeni autoput, koji je ugovarala bivša vlast. Otvoreni smo za saradnju sa našim evropskim partnerima, da bismo došli do najpovoljnijih mogućih uslova kada je reč o finansiranju strateških projekata u Crnoj Gori, kakav je i autoput”, rekli su iz Vlade i Ministarstva finansija.

Oni ističu da su predvideli servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini.

“Predlogom budžeta za 2021. godinu, čije se usvajanje ovih dana očekuje od Skupštine Crne Gore, predvideli smo sredstva za otplatu i servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini. Crna Gora ima stabilne i održive javne finansije, zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i uvođenjem programskog budžeta koji je pomogao pri racionalizaciji i smanjenju nepotrebnih troškova”, kazali su iz Vlade.

Pitanje duga prema kineskoj banci, kako se podseća, bila je jedna od tema razgovora crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i evropskog komesara za pregovore o pridruživanju Olivera Varheljija u martu u Podgorici.

Varhelji je u aprilu rekao da razmatraju kako da pomognu Crnoj Gori da se suoči sa teškoćama koje su nastale usljed kreditnog aranžmana sa kineskom bankom za autoput i koji je velika finansijska prepreka za Crnu Goru. Tada je kazao i da nije na EU da plaća umesto drugih zajmove, ali i da to nije ono što Vlada traži od EU, već da se razmotri mogućnost refinansiranja, odnosno drugi finansijski modaliteti.

Agencija Rojters, podseća se, objavila je u petak, pozivajući se na zvaničnike EU koji su tražili da ostanu anonomni, da je crnogorski dug prema Kini u fokusu rasprave o kineskom uticaju u Evropi i mogao bi zakomplikovati proširenje EU na Balkan.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.