Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ove tri žene će prve u istoriji svetskih prvenstava deliti pravdu u Kataru - | K-013 Portal
mundija, svetsko prvenstvo, katar, zene sudije

Ove tri žene će prve u istoriji svetskih prvenstava deliti pravdu u KataruNa Svetskom prvenstvu u Kataru fudbalsku pravdu deliće 36 glavnih arbitara, 69 pomoćnih i 24 VAR sudija.

Među 36 glavnih sudija biće i tri žene, što je prvi put u 92-godišnjoj istoriji svetskih prvenstava, a čast da dele pravdu dobile su Francuskinja Stefani Frapar, Salima Mukansanga iz Ruande i Japanka Jošimi Jamasita.

Uz Brazilku Neuzu Bek, Meksikanku Karen Dijas Medinu i Amerikanku Katrin Nesbit, koje će biti pomoćnice uz aut liniju, ove tri tridesetogodišnjakinje su poremetile ustaljeni poredak zahvaljujući besprekornom radu koji je primetila Fifa.

"Ovim se dovršava proces koji smo započeli pre nekoliko godina uvođenjem ženskih sudija na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile svoje mesto na Svetskom prvenstvu jer stalno sude na visokom nivou. Kao i uvek, naš izbor sudija se temelji prvenstveno na kvalitetu", rekao je nedavno predsednik Fifine sudijske komisije Pjerluiđi Kolina, prenosi Hina.
 
Francuskinja Frapar je izjavila da je "dirnuta" jer, kako je istakla, "ništa ne može biti veće od Svetskog prvenstva"
 
Ona je bila prva žena koja je sudila u francuskoj Ligi 1 2019. godine, iste godine kada je vodila i finale Svetskog prvenstva za žene u svojoj zemlji. Sudila je i evropski Superkup 2019. godine između Liverpula i Čelsija, a pre dve godine je postala prva žena koja je sudila u Ligi šampiona, zatim finale francuskog Kupa ove godine.
 
"Više nije reč o tome kojeg ste pola. Radi se o vašoj sposobnosti", rekla je 38-godišnja Frapar.
 
Jamasita, koja je dve godine mlađa od Frapar, imala je sličan uspon do elitnog takmičenja japanskog fudbala, a postala je i prva žena koja je sudila utakmicu azijske Lige šampiona 2019. godine.
 
Početkom ove godine prešla je u profesionalce, odustajući od posla fitnes trenera koji je dotad radila honorarno.
 
Jamasita je za Frans pres rekla da je suđenje na Svetskom prvenstvu "velika odgovornost", ali da je srećna što je ima i dodala da "nikada nije zamišljala" da će joj se pružiti takva prilika.
 
Mukansanga (34) je nekada sanjala o tome da postane profesionalna košarkašica, ali je već sa 20 godina sudila u domaćoj ženskoj fudbalskoj ligi u svojoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.