„Fudbalsko prvenstvo Ukrajine počinje 23. avgusta. Dogovorili smo se da razradimo proceduru za organizovanje i održavanje takmičenja u vreme vanrednog stanja. Dan državne zastave je 23. avgusta, a 24. avgusta Dan nezavisnosti. Tokom vazdušne opasnosti utakmice će biti prekidane, a igrači, treneri i sudije brzo ići u sklonište“, napisao je ukrajinski ministar sporta Vadim Gutsait na svom Fejsbuk profilu.

Prošla sezona prekinuta je 26. aprila zbog rata sa Rusijom. Odlučeno je da šampion ne bude proglašen, a da Šahtjor  iz Donjecka, kao prvoplasirani u tom trenutku, ode u grupnu fazu Lige šampiona. Dinamo Kijev će u kvalifikacije za elitno takmičenje (u 2. kolu igra dvomeč sa Fenerbahčeom), Dnjepru sleduje plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope, Zorja će probati da se domogne Lige konferencije od trećeg, a Vorskla od drugog kruga.  kvalifikacija.

Dinamo će svoje međunarodne utakmice kao domaćin igrati u poljskom Lođu, dok za ostale još nije zvanično saopšteno gde će biti domaćini protivnicima iz inostranstva. U ovom trenutku ne zna se ni kako će izgledati konačni sastavi 16 klubova Premijer lige, obzirom da su strani igrači dobili dozvolu Međunarodne fudbalske federacije da jednostrano raskimu saradnju, zbog ratnog stanja u Ukrajini.

Inače, loptanju se prvo vratila najjača muška reprezentacija, ali joj nije pošlo za rukom da se kroz baraža dokopa Svetskog prvenstva u Kataru, na kraju godine.