Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website FIBA Evropa odbila žalbu Litvanaca, Turska ipak ne napušta Evrobasket - | K-013 Portal

FIBA Evropa odbila žalbu Litvanaca, Turska ipak ne napušta Evrobasket

litvanija, fiba, turska, evrobasket

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) odsek za Evropu odbila je žalbu Košarkaškog saveza Litvanije na suđenje tokom meča trećeg kola grupe B Evropskog prvenstva protiv selekcije Nemačke.

Nemačka je posle dva produžetka slavila sa 109:107. Sudije su krajem treće četvrtine propustile da Litvaniji dodele još jedno slobodno bacanje posle tehničke greške koju je dobio selektor Nemačke Gordon Herbert.

"Po završetku utakmice, reprezentacija Litvanije je uložila protest zbog nedosuđivanja zasluženog slobodnog bacanja nakon tehničke greške dodeljene timu Nemačke na 1:26 do kraja treće četvrtine. Žalba ne može da bude usvojena jer su razlozi za protest dostavljeni posle predviđenog roka od 60 minuta posle završetka utakmice. Takođe, i da je žalba dostavljena u propisanom vremenu, bila bi odbijena, pošto navedeni razlog nije jedan od razloga zbog kojih se žalba može podneti", saopštila je FIBA Evropa.

Nemačka je prva na tabeli grupe B sa sve tri pobede, dok je Litvanija zabeležila sva tri poraza.

Ataman: Turska se ne povlači sa EP, policija napala igrače

Selektor turske košarkaške reprezentacije Ergin Ataman saopštio je da će njegov tim nastaviti učešće na Evropskom prvenstvu u Tbilisiju, prenosi "Basket njuz".

Predstavnici Košarkaškog saveza Turske najavili su povlačenje sa EP zbog incidenata posle meča trećeg kola grupe A između Gruzije i Turske.

Gruzija je posle dva produžetka pobedila Tursku 88:83. Ovaj meč je obeležio sukob Furkana Korkmaza i Dude Sanadzea, dok je Ataman isključen sa utakmice.

Predstavnici KS Turske tvrde da su Korkmaz i jedan član stručnog štaba napadnuti posle meča na putu ka svlačionici.

Oni su najavili mogućnost povlačenja sa EP ako ne dobiju snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako trojica igrača Gruzije napada Korkmaza.

"Ne razmišljamo o odlasku sa turnira, ali ne možemo ovako da nastavimo. Kako ćemo ovako da igramo? Razgovarali smo sa ostalim timovima i svi se žale. Razgovarao sam sa stručnim štabom Crne Gore, potom sa selektorom Španije Serđom Skariolom... Povući ćemo se ako ne budemo imali obezbeđenje. Policija ne sme da uđe u svlačionicu i da napadne naše igrače i članove stručnog štaba", rekao je Ataman.

On je ponovio da je skandalozno ono što se dogodilo posle meča Turska - Gruzija.

"Korkmaz je otišao u svlačionicu sa jednim članom stručnog štaba. Trojica gruzijskih košarkaša Tornike Šengelija, Goga Bitadze i Duda Sanadze su napali Korkmaza u svlačionici. Sve je skandal. Policija je napala naše igrače i našeg potpredsednika kada su posle utakmice krenuli ka svlačionici", dodao je Ataman i dodao da turska vlada prati šta se dešava u Tbilisiju.

On je istakao da je posle utakmice uložen protest, pošto je navodno "ukradeno" 22 sekunde meča.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) pokrenula je istragu o utakmici između Turske i Gruzije, ali je odbila da komentariše dešavanja u Tbilisiju dok se "ne utvrde sve činjenice".

FIBA suspendovala sudije koje su oštetile Litvaniju

Italijanski arbitar Manuel Maconi i Poljaci Vojcieh Liška i Mihal Prok suspendovani su sa Evropskog prvenstva zbog lošeg suđenja na meču trećeg kola grupe B između Litvanije i Nemačke, tvrdi poznati grčki novinar Džordž Zakas.

Grčki novinar ističe da ova trojica arbitara neće više suditi nijedan meč do kraja Evropskog prvenstva.

Litvanci su oštećeni na ovom meču, pošto su sudije propustile krajem treće četvrtine da ovoj selekciji dodele još jedno slobodno bacanje zbog toga što je nemački selektor Gordon Herbert dobio tehničku grešku.

Litvanski košarkaš Jonas Valančunas, kojeg je faulirao Nemac Maodo Lo, šutirao je samo dva slobodna bacanja zbog tog prekršaja. Litvancima je potom dodeljena lopta, ali nije izvedeno još jedno slobodno bacanje.

Utakmica je posle 40 minuta završena rezultatom 89:89, ali je Nemačka posle dva produžetka pobedila 109:107. FIBA Evrope je ranije danas odbila žalbu Litvanaca na suđenje na ovoj utakmici.

Nemačka posle tri kola u grupi B ima tri pobede, dok je Litvanija zabeležila tri poraza.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.