Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Košarkaši Srbije poraženi od Belgije, Svetsko prvenstvo sve dalje - | K-013 Portal

Košarkaši Srbije poraženi od Belgije, Svetsko prvenstvo sve dalje

košarkaši, košarkaška reprezentacija, orlovi

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras u Nišu od Belgije sa 74:73 (23:21, 15;17, 15:22, 21:13) u poslednjem meču prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, čime je sebi znatno zakomplikovala plasman na planetarni turnir naredne godine.

Podsetimo, utakmica u dvorani Čair prekinuta je sinoć zbog nestanka električne energije i slabog osvetljenja u dvorani u trećem minutu pri vođstvu Belgije 6:3, a nastavljena je večeras.

Srbija je u poslednjih pet minuta igre ušla sa 10 poena prednosti - 71:61, ali su naši košarkaši prokockali ogromno vođstvo i dozvolili gostima da serijom 13:2 zatvore utakmicu i reše je u svoju korist.

Izabranici Svetislava Pešića završili su tako takmičenje u A grupi na trećoj poziciji sa skorom 3-3, a od ranije je poznato da će igrati u novoformiranoj I grupi u kojoj su još rivali iz A grupe Letonija (skor 5-1) i Belgija (4-2), te Grčka, Turska i Velika Britanija.

Prvoplasirane tri ekipe izboriće plasman na Mundobasket koji će se igrati od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Poznat je i raspored Srbije u finalnom krugu kvalifikacija.

"Orlovi" će kvalifikacije otvoriti protiv Grčke na domaćem parketu 25. avgusta, a tri dana kasnije gostovaće Turskoj (28. avgust).

Zatim sledi gostovanje velikoj Britaniji (10. novembar), pa duel sa Turskom na domaćem terenu (13. novembar).

Kvalifikacije se završavaju duelima u februaru 2023. godine. Košarkaši Srbije 24. februara 2023. gostovaće Grčkoj, dok će poslednji duel kvalifikacija za SP odigrati na domaćem terenu protiv Velike Britanije 27. februara.

Pešić: Situacija je alarmantna, nismo najbolji na svetu

Selektor reprezentacije Svetislav Pešić izjavio je večeras nakon poraza da je situacija u nacionalnom timu alarmantna.

"Mislim da smo igrali dobru utakmicu 35 minuta i da smo strašno pali u poslednjih pet minuta. Belgija je bila bolji tim, zaslužili su pobedu. Želeli smo da pobedimo, jako smo želeli da pobedimo. Bili smo previše motivisani u nekih momentima, to nas je izgleda i mnogo koštalo", bile su prve Pešićeve reči na večerašnjoj konferenciji za medije u Nišu.

Selektor košarkaša Srbije priznao je da "orlovi" u novoformiranoj grupi sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom nemaju prava na kiks.

"Naša situacija je bila vanredna i pre ovog poraza. Ova situacija mora da nas dovede u situaciju da moramo da znamo da sa dobrim pripremama i nas trenera i košarkaša možemo računati na rezultate. Mi Srbi teško gledamo na poraze. Naša situacija je alarmantna. Mi ne možemo da računamo na sve igrače, na one najbolje. Bilo je večeras dobrih stvari, i loših...Bilo je grešaka i trenera i igrača. To se desilo i u Rigi, igrali smo dobro i odjednom smo stali, izgubili smo snagu. Naša situacija je poznata, igrači nam dolaze iz različitih klubova, ne igraju dugo zajedno, to Belgija ima, odigrali su sjajan meč večeras", izjavio je Pešić.

Iskusni strateg rekao je da se nada boljim izdanjima u nastavku kvalifikacija za SP 2023. koje će se igrati u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

"Nadam se da ćemo u ovim utakmicama koje dolaze pokazati nešto bolje. Ne možemo da izađemo i da dobijemo samo zato što smo Srbija. Treba se za sve pripremiti, imaćemo mogućnost da radimo duže... o tom potom. Definitivno nismo najbolji na svetu. Mi na kvalifikacije gledamo kao na nešto što moramo da igramo, dok je ostalim reprezentacijama to najjači deo takmičenja i dokazivanja", zaključio je selektor košarkaške reprezentacije Srbije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.