Brazilke su prvu fazu završile sa deset pobeda i dva poraza i plasman na završni turnir izborile kao druga najuspešnija reprezentacija, iza Amerikanki. U prošlom izdanju ovog takmičenja osvojile su drugo mesto i tako ponovile svoj najbolji rezultat sa završnog turnira u Nanjingu 2019. godine, piše Danas.

Srbija i Brazil su već odigrale jedan meč u Ligi nacija i to u meču trećeg vikenda, kada su Brazilke 19. juna u Braziliji ostvarile ubedljiv trijumf rezultatom 3:0 (25:21, 25:9, 25:21).

Maja Aleksić kaže da su plasmanom u polufinale porasle i ambicije ekipe i očekuje mnogo neizvesniji duel nego što je bio onaj pre mesec dana.

– Sa Brazilom smo igrale utakmicu koju su one lako dobile, ali znamo da je uvek teško dobiti jednog protivnika dva puta na istom takmičenju. Sigurno da nam rastu ambicije, igramo sve vreme bez pritiska Ligu nacija, ali kada smo savladale Ameriku, verujemo da možemo sve. Idemo maklsimalno motivisane na sledeći duel– izjavila je odbojkašica Srbije, koja ima velike šanse da se plasira u najbolji tim ovogodišnje Lige nacija.

Sara Lozo, koja je u četvrtfinalu protiv Amerikanki prikazala sjajnu partiju sa 22 poena, takođe smatra da rivalke u polufinalu neće imati priliku da dođu do još jednog ubedljivog trijumfa u duelu ove dve reprezentacije.

– Dobro je to što smo imale dva dana odmora između četvrtfinalnog i polufinalnog duela. Imale smo dovoljno vremena i za odmor, teretanu, trening i video pripremu. U meču koji smo igrali u junu smo izgubile maksimalnim rezultatom, ali sigurna sam da se to neće ponoviti i da će ovaj meč biti drugačija priča. Pokazale smo protiv olimpijskih šampionki pravi mentalitet i snagu – tvrdi Lozo.

Iskusna Brankica Mihajlović je u ovogodišnjoj Ligi nacija mečeve počinjala na klupi, a očekuje se da će u istoj ulozi biti i u polufinalu. Od nje se očekuje da u bitnim trenucima, poput meča sa Amerikankama, donese svom timu važne poene.

– Očekuje nas čeka teška i iscrpljujuća utakmica. Znamo se veoma dugo, svake godine igramo bitne mečeve. Nadam se da će nam pobeda protiv Amerikanki doneti još više enegrije u polufinalu. Takođe, publika je bila na našoj strani, nadam se da će tako biti i protiv Brazila – izjavila je Mihajlović.

Reprezentacija Srbije pod vođstvom novog selektora Danijelea Santarelija, već je ostvarila svoj najbolji rezultat u Ligi nacija, takmičenju koje se ove godine igra po četvrti put. Najveći uspeh postigle su u prvom izdanju, 2018. godine kada su zauzele peto mesto, da bi u naredna dva, 2019. i 2021. (2020. se nije igralo zbog pandemije koronavirusa) osvajale 13. mesto.

Sve mečeve fajnal-ejt turnira Lige nacija za odbojkašice direktno prenosi Sport klub.

Moguća zarada milion dolara

Srpske odbojkašice su u ovogodišnjem izdanju Lige nacija do sada ostvarile devet pobeda i četiri poraza i tako zaradile 97.000 dolara (svaka pobeda 9.000 dolara, poraz 4.000 dolara). Za eventualni trijumf u ovom takmičenju dobiće milion dolara, za drugo mesto 500.000, a za osvajanje trećeg mesta nagrada je 300.000. Odbojkašice dobijaju po 10.000 dolara za eventualni ulazak u najbolju ekipu takmičenja, a najbolja igračica (MVP) Lige nacija biće nagrađena sa 30.000 dolara. Svetska odbojkaška federacija dodeljuje iste novčane nagrade za odbojkaše i odbojkašice u Ligi nacija.

Santareli: Imamo kvalitet

Italijanskom treneru Danijeleu Santareliju Liga nacija je prvo veliko takmičenje od kad je na klupi reprezentacije Srbije zamenio Zorana Terzića.

– Plasmanom u polufinale Lige nacija smo već postigli veliki uspeh, ali ni to nije dovoljno, imamo kvalitet da igramo finale. Važno je da budemo među najboljim timovima na svim takmičenjima. Srećan sam što sam deo ove ekipe, što radim sa ovim devojkama. Želim da imamo savršeno leto – izjavio je Santareli.