Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website A11 podnela inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o socijalnoj karti - | K-013 Portal

A11 podnela inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o socijalnoj karti

socijalna karta, ustavni sud, a11, zakon o socijalnoj karti

Inicijativa A11 za ekonomska i socijalna prava podnela je Ustavnom sudu Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakona o socijalnoj karti.

Inicijativa je podneta zbog, kako se navodi, neusaglašenosti tog akta sa Ustavom, potvrđenim međunarodnim ugovorima i načelom jedinstva pravnog poretka.

Navodeći da se tim zakonom obrađuje 135 podataka o građanima koji su korisnici prava iz sistema socijalne zaštite ili građanima koji žele da ostvare ta prava, A11 je upozorila da obrada takve količine ličnih podataka ne postoji "ni u jednoj drugoj životnoj situaciji u Srbiji".

Navode i da to ukazuje na "kršenje načela minimizacije podataka i ograničenja u odnosu na svrhu obrade, kao jednog od osnovnih načela zaštite podataka o ličnosti".

Ocenili su da odredbe zakona o socijalnoj karti "nedovoljno jasno propisuju na koji način se ta obrada vrši, te ostavljaju prostor za kršenje prava najsiromašnijih građana".

"Sve ovo ukazuje na to da je namera zakonodavca da nove tehnologije koristi u svrhu strože kontrole siromašnih i onih koji pokušavaju da ostvare prava iz sistema socijalne zaštite, a ne radi unapređenja sistema socijalne zaštite niti poboljšanja rada ionako preopterećenih centara za socijalni rad", ocenili su iz inicijative.

Dodali su da "posebno zabrinjava to što je članom 17 zakona o socijalnoj karti predviđena automatizovana obrada podataka o ličnosti koja je u suprotnosti sa odredbama Konvencije Saveta Evrope o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka".

"Odredbom tog člana zakona propisano je da se na osnovu algoritma koji vrši automatsku proveru ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć, institucije socijalne zaštite samo obaveštavaju da je neophodno preduzeti određene radnje u pogledu prava osobe čiji su lični podaci sadržani u Socijalnoj karti", stoji u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.