Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Advokatica: Protest advokata isti dan kada i blokade da bi pokazali narodu da smo uz njih - | K-013 Portal

Advokatica: Protest advokata isti dan kada i blokade da bi pokazali narodu da smo uz njih

strajk advokata 4. decembar

Novi protest advokata zakazan je za subotu 4. decembar, advokatica Sarah El Sarag iz Advokatskog protestnog odbora rekla je da je on zakazan na isti dan kada su najavljene blokade saobraćaja zbog donošenja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji upravo iz razloga da bi se advokati pridružili narodu i da bi pokazali da su uz njih.

Kako je El Sarag rekla za agenciju Beta, na stare zahteve advokata vezane za stav Vrhovnog kasacionog suda o obradi bankarskih kredita, sada se dodaju i ta dva zakona.

Prema njenim rečima, jedan od zahteva protestnog odbora je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrati Skupštini Srbije Zakon o eksproprijaciji, pošto on još uvek nije potpisan, uz obrazloženje zbog čega on nije dobar, nakon čega bi ga Skupština povukla iz procedure.

Kada je u pitanju donošenje zakona i raspisivanje referenduma za promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, El Sarag je istakla da ne vidi razlog zbog čega se sa tim žuri.

„Zašto se tako krucijalni zakoni koji se tiču i pristupa i prava na pristup sudu, što je ovaj Zakon o parničnom postupku, donose tako brzo. Onda Zakon o referendumu koji će verovatno da se odnosi na Rio Tinto, na Mrčajevce, na izgradnju pruge Subotica-Segedin i ne znamo gde još sve“, rekla je El Sarag.

Ona je istakla i pored Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji postoji i Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, i dodala da ti zakoni predstavljaju „klasičnu otimačinu zemlje“.

„Znači legalizovana, legitimna, sve po zakonu. Negde je nada da, bez obzira na sve, možda postoje neki normalni ljudi tamo, koji će to povući i jednostavno se neće upustiti u ovu igranku“, kazala je El Sarag.

Protest advokata zakazan je za subotu 4. decembar ispred Predsedništva u Beogradu, dok je nova blokada saobraćaja najavljena za isti dan u 14 časova i trajaće dva sata.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.