Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Apelacioni sud ukinuo presudu sinu Željka Mitrovića i suđenje vratio na početak - | K-013 Portal

Apelacioni sud ukinuo presudu sinu Željka Mitrovića i suđenje vratio na početak

Apelacioni sud ukinuo presudu sinu Željka Mitrovića i suđenje vratio na početak

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je sin Željka Mitrovića, Aleksandar, oglašen krivim zbog toga što je u julu 2013. kolima usmrtio maloletnu Andreu Bojanić i suđenje vratio na početak, piše Raskrikavanje.

Aleksandar Mitrović je prvostepenom presudom u julu prošle godine osuđen za dva krivična dela: za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja dobio je 11 meseci, a za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi još pola godine.U međuvremenu, za drugo krivično delo - nepružanje pomoći povređenom, nastupila je potpuna zastarelost. Naime, maksimalna kazna za ovo delo je tri godine, a zastarelost nastupa nakon što protekne duplo više vremena od predviđene maksimalne kazne. S obzirom na to da se nesreća dogodila u julu 2013, apsolutna zastarelost nastupila je u julu 2019. godine.

Apelacioni sud je zbog toga preinačio presudu za to krivično delo i odbio optužbu, te za to delo Mitrović više neće moći da bude osuđen. U odnosu na drugo krivično delo - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja Apelacioni sud je presudu ukinuo i predmet vratio opet u Prvi osnovni sud, piše Raskrikavanje.

Kako stoji u odluci suda, utvrdili su da prvostepena presuda "osnovano žalbom branilaca sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka s obzirom na to da nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su dati su međusobno kontradiktorni".

U odluci se navodi i da je pored brojnih sudskih nalaza i veštačenja ostalo nejasno kojom brzinom je upravljao Aleksandar Mitrović."U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti učinjene odredbe krivičnog postupka, razmotriti činjenice na koje mu je ukazano rešenjem Apelacionog suda, posebno nalaz i mišljenje sudskog veštaka za informacione tehnologije, za utvrđene činjenice dati jasne i argumentovane razloge, te ceniti svaki izvedeni dokaz i objasniti koji to dokazi idu ili ne idu u prilog zaključku suda, pa će tako biti u prilici da donese pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku", stoji u odluci suda.

Sin Željka Mitrovića osuđen je šest godina nakon saobraćajne nesreće, a za četiri godine suđenja bilo je čak četiri sudska veštačenja. Sudija Prvog osnovnog suda Zorica Avramović je izrekla jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana, a Mitrović je dobio i zabranu upravljanja vozilom od godinu dana.

Najviše sporenja tokom suđenja bilo je oko toga kojom brzinom je Mitrović vozio i da li je Bojanić ulicu pretrčavala ili ne, a jedan veštak je čak naveo nepostojeću povredu na njenoj nozi kao argument da je trčala. I samo tužilaštvo je ipak pripremilo teren za kaznu koju veliki deo javnosti smatra suviše blagom - naime, u optužnici su dela za koja se Mitrović tereti ublažena time što se tvrdi da je do nesreće došlo iz nehata za šta je propisano godinu dana zatvora.Prema navodima iz optužnice, Mitrović je BMW u vlasništvu kompanije Pink 18. jula 2013. vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno više od 80 kilometara na čas. Piše i da je Mitrović prošao na zeleno svetlo za automobile kada je naleteo na Andreu Bojanić koja je prelazila na crveno za pešake. Navodi se da je telo Andree Bojanić odbačeno 29 metara od mesta udara, a da je Mitrović bez zaustavljanja "svestan svog dela ostavio bez pomoći" Andreu Bojanić koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.

(Raskrinkavanje)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.