Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Avioni preusmeravani van Srbije zbog ljudske greške - | K-013 Portal

Avioni preusmeravani van Srbije zbog ljudske greške

Direktorat civilnog vazuhoplovstva Srbije utvrdio je da je uzrok za delimičan otkaz sistema za obradu i prikaz radarske slike 10. jula bila ljudska greška.

Do greške je došlo u toku testiranja novog sistema za obradu i prikaz radarske slike, naveo je Direktorat.

"Dana 10. jula u 20:18 sati došlo je do delimičnog otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike u Centru kontrole letenja Beograd. U skladu sa utvrđenim procedurama i u koordinaciji sa Evrokontrolom, avioni više nisu usmeravani u vazdušni prostor Srbije, a avioni koji su se zatekli u tom prostoru bezbedno su sprovedeni iz vazdušnog prostora u nadležnosti SMATSA", navode iz Direktorata.

Takođe, "kvar je otklonjen nakon 40 minuta, a sistem je bio operativan nakon 60 minuta, nakon čega su avioni ponovo usmeravani kroz vazdušni prostor Srbije.

Inspektori Direktorata su u toku vanrednog inspekcijskog nadzora izrekli zabranu nastavka rada na testiranju novog sistema za obradu i prikaz radarske slike. Naloženo je da SMATSA predloži korektivne mere koje će umanjiti rizik od ponavljanja greške.

Inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva su 7. avgusta izvršili dodatni inspekcijski nadzor radi verifikacije primenjenih korektivnih mera.

Konstatovano je da su mere primenjene, te je prethodno izrečena zabrana ukinuta, a testiranje novog sistema za obradu i prikaz radarske slike nastavljeno.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.